John Dewey’in liberalizmi: Birey/cilik-toplum ve özgürlük

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Yılmaz, Zafer

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Liberalizm, ortaya çıkışı ve gelişimi süresince farklı bakış açılarıyla değerlendirilmiş, bu duruma bağlı olarak da anlamı ve kapsamı konusunda farklı yorumlar ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada, Amerikalı filozof J. Dewey’in liberalizm yorumu incelenmiştir. Dewey, sosyal liberaller grubu içinde yer alarak, J. Locke geleneğinin devamı mahiyetinde olan, klasik liberalizme eleştirel yaklaşmış, üzerinde durduğu diğer konularda olduğu gibi liberalizmin de, reformdan geçirilip yeniden inşa edilmesi gerektiğini düşünmüştür. Dewey’in liberalizmi, toplum içerisinde yer alan bireyi ve özgürlüğün kültürle olan ilişkisini ön plana çıkarır.
Liberalism, throughout its appearance and development, has been evaluated from different perspectives and, accordingly, different interpretations have been made about its meaning and scope. In this study, liberalism of American philosopher J. Dewey was investigated. Dewey approached the conventional liberalism, which was somewhat the maintenance of J. Locke convention, and thought that it was necessary to revise and reform liberalism as well as other issues he focused on. Dewey’s liberalism highlights the individual in the community and the relationship between freedom and culture.

Description

Keywords

Dewey, Liberalizm, Birey/cilik, Toplum, Özgürlük, Liberalism, Individual/ism, Community, Freedom

Citation

Yılmaz, Z. (2009). "John Dewey’in liberalizmi: Birey/cilik-toplum ve özgürlük". Kaygı. Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Dergisi, 12, 79-92.