2002 Cilt 7 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 21
  • ItemOpen Access
    Demir esaslı toz metal parçaların elektrik direnç kaynağında optimum kaynak şartlarının belirlenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Güner, Rukiye; Yavuz, Nurettin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Metal tozlarının preslenerek üretildiği toz metal parçaların günümüzde birleştirilmesine de ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada demir esaslı toz metal malzemeden toz metalürjisi teknikleri kullanılarak 4x12x70mm3 boyutlarında toz metal parçalar üretilmiştir. Sinterlenmiş toz metal parçalar birbirine elektrik direnç kaynağı ile belirli şartlarda kaynatılarak elde edilen kaynak bağlantısının mekanik özellikleri ve mikro yapı değişimleri incelenmiştir. Deneysel çalışmalar sonunda toz metal parçaların elektrik direnç kaynağı ile kaynatılabileceği gözlenmiştir. Fakat kaynak bölgesinde porozite ve mikro yapı yönünden önemli yapısal değişmeler tespit edilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda kaynak parametreleriyle fiziki ve mekanik özelliklerin değişimleri incelenmiş ve optimum kaynak parametreleri belirlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Tornalama işlemlerinde hız çeliği takımların ömürlerini tamamladığı anın tespiti
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Işık, Yahya; Çakır, M. Cemal; Uludağ Üniversitesi/Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi.
    Talaş kaldırma işlemlerinde takım durumunu izleyebilen bir sistemin endüstride kullanılabilir duruma getirilmesi; üretim maliyeti, ürün kalitesi, ürün miktarı, tezgah kararlılığı, takım seçimi, kesme parametrelerinin analizi konularına önemli katkılar sağlayacaktır. Bu çalışmada talaş kaldırma işlemlerinde kesici takımların ömürlerini tamamladığı anının önceden tahmini amacıyla bir erken uyarı modeli ve yazılımı geliştirilmiştir. Takımların ömürlerini tamamlama öncesi kesme kuvvetlerinde önemli artışlar görülmektedir. Erken uyarı için bu artış değerleri kullanılmıştır. Geliştirilen model ile kesme işleminde Fs kuvvetindeki artışlar on-line olarak izlenebilmektedir. HSS kesici takımlarla, sıcak iş çeliği ve imalat çeliği iş parçası malzemelerle yapılan deneylerle elde edilen sonuçlar sistemin, takım ömürlerini tamamlama anının tespitinde başarılı olduğunu göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    700 yıllık Cumalıkızık Köyü yapısal sorunlarının fiziksel boyutu
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Akıncıtürk, Nilüfer; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Bursa kenti Osmanlı’ya Başkentlik yapmış, sahip olduğu tarihi ve mimari mirasının geleceğe taşınması gereken eşsiz değerlere sahip bir kenttir. Kırsal alan sivil toplum mimarisi yapıları ile bozulmamış bir yerleşim örneği olan Cumalıkızık Köyü, Bursa’nın 10 km doğusunda 700 yıl önce Oğuz boyları tarafından 7 Kızık Köyünden biridir. 300 yıllık özgün ahşap evlere sahip günümüze kadar yangın tehlikelerini atlatarak gelmiş, bozulmamış tek örnektir. Cumalıkızık yerleşimi gibi kent bütününde kazanılmış ve bozulmamış bir mimari mirasın fiziksel boyutta iyileştirip korunarak, gelecek kuşaklara tanıma ve yaşama olanağı sağlamasıdır. Bu bağlamda Cumalıkızık koruma yaşatma amaçlı eylem planı harekete geçirilmiştir. Sosyal, Fiziksel ve Ekonomik boyutta ele alınan çok yönlü bir proje geliştirilmektedir. Hazırlanan projelerin mimari boyutu, üniversitemiz elemanlarının ortaklığı ile yürütülmektedir. 1998 yılı tüm öğretim elemanlarının katıldığı yaz stajında, ilgili anabilim dalının çalışmalarıyla düzenlenen, yaz stajı öğrenci çalışmaları kapsamında analiz yapılmıştır. Konu ile ilgili yapılacak en önemli çalışmalardan biri de yangından koruma projesidir. Defalarca yangın tehlikesi geçirmiş olan ve tesadüflerle kurtulmuş köy sakinleri bu konu ile ilgili çalışmaları desteklemektedir. Köyün yangın riski fiziksel açıdan çok fazladır. Sokaklar çok dar olduğundan itfaiye arabaları girememektedir. Evlerdeki elektrik tesisatı ahşap elemanlar açısından tehlike oluşturmakta, ısınma, pişirme sistemleri tehlikeyi arttırmakta, bacalar ise ahşap çatılardaki yılların tozu ve kurumuş yapı elemanlarıyla her an bir felakete hazırdır. Dolayısıyla seçilecek tesisat sistemi çok özel bir örnek ve bir sistem olacaktır. Yangın tesisatı sistemine su temini ile başlayacak sistem önerisi; ana bağlantıların yer seçimi, uygun hidrant tipinin seçimi, evlere ulaşım yapı ve tesisat sistemi önerisine farklı bir bakış açısı getirecektir. Sistem hem mimari açıdan konfor şartları ve yapı fiziği ile ilişkilendirilerek, hem de mühendislik açısından değerlendirilerek ele alınacaktır. Ayrıca ev içi yangından korunma, ikaz ve söndürme sistemleri detaylarıyla ele alınacak olan bu bildiri sonuç ve önerileri benzer problemleri olan yerleşim bölgelerine sistem modeli oluşturacaktır. Günümüzde doğası ve konumuyla, özgün dokusu ve mimarisiyle, halkın ev-el ürünlerini sunuş şekli ile konaklama hizmetiyle bütünleşen bir turizm anlayışı Türkiye’de bilinen ve tercih edilen, önemli bir örnektir.
  • ItemOpen Access
    Trilye beldesindeki tarihi yapılar ve Taş Mektep’in yapısal bozulmaların incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Akıncıtürk, Nilüfer; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    Bursa, Osmanlı’nın özellikle uluslar arası ticaret ve üretim boyutlarında ipek başkenti ve Anadolu’nun da kültür başkentidir. Bursa döneminde Osmanlı yönetim / bilim / kültür / eğitim / inanç / ticaret ve üretim kurumları, gerçek kimliklerine kavuşma yolunda bir değişim içindedirler. Bu kurumların mimarlık kültürü yoluyla tek yapıdan yapı gruplarına değişen yansıması kentsel biçimi belirlemiş; Bursa böylece ilk Osmanlı kenti olma niteliğini kazanmıştır. Farklı kültürlerin bıraktıkları izler, fiziki yapıya yansımış yarınlara referans vermek üzere sahiplenmeyi beklemektedir. Mimari mirasın doku ve tek yapı ölçeğindeki örnekleri zaman ve çeşitli nedenlerle gelecek nesillere de kültürel mesajlar vermek üzere ilgi be bakım gereksinimindedir. Mimarlık, geçirdiğimiz toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel gelişmelerin bütünüdür. Yerleşim dokusunda birçok önemli tarihi yapılar ve özellikli evler bulunur. Yaşanan mekanlar yaşar. Bakımsızlık ve terk yapı ömrünün sonunu hazırlar. Her yapının çevresine ve geleceğe aktaracağı mimari, tarihi, kültürel mesaj vardır. Ayrıca döneminin yapım tekniği ve malzeme kullanımına ait teknik bilgileri aktaran örneklerdir. Teknik ve sanatın arakesiti olan mimari, halk yapı kültürü ve sosyal ve ekonomik yaşam kültürünün fiziksel ve kalıcı göstergesidir. Bursa kenti merkez ve yakın çevresi ile birlikte; tek yapı ölçeğinden, kent ölçeğine uzanan yelpazeden öğrenilecek ve korunarak yaşatılacak, yorumlanacak çok özgün örneğe sahiptir. Trilye bu anlamda çok değere sahip olup, koruma, yaşatma çalışmalarının Taş Mektep örneği ve Belde bütününde kültürel anlamda değerlendirilmelidir. Özellikle çelik taşıyıcı döşeme profillerinde hasar olan ve bakımsızlık nedeniyle sürekli yıpranan yapı kısa sürede hayata geçirilmelidir. Gerek halkın, gerekse yapıların birbiriyle ilişkili beklentisi vardır. Halk yaşam tarzı ile bütünleştiği beldeye özü ile sahip çıkmak ve bu güzellikleri herkesle paylaşmak istemektedir. Bu arada hem hizmet vermek, hem de beldeyi yaşayan ve yaşanan bir tarihi kültürel miras olarak sunarak ekonomik döngüyü sağlamayı hedeflemektedir. Mimarlık, toplumun sosyal, fiziksel ve ekonomik yapısının mekanlara yansıdığı bir yaşam kültürüdür. Gelecek nesillere aktarılacak bu kültürel alt yapı önemini vurgulayacak, koruma ve yeniden işlevlendirilerek yaşatma kapsamında kültür projeleri tek yapı, doku ve kent ölçeğinde gerçekleştirilmelidir.
  • ItemOpen Access
    Cumhuriyet sonrası 1930-1950 yılları arasında Bursa’da mimari gelişim
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Kaprol, Timur; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Mimarlık Bölümü.
    XX.Yüzyılın ilk yarısında ülkemizde yaşanan savaş ve devrim yılları Türk toplumunun ekonomik ve sosyal yapısını değiştirmiştir. Bursa’nın Cumhuriyet sonrası sanayileşmesi ve ilk 5 yıllık kalkınma planı içinde yer alması, kente göçü getirmiştir. İpek-İş ve Merinos yünlü sanayi fabrikaların inşa edildiği mahalleler, yeni konut alanlarının bu bölgelerde yapılanmasını getirmiştir. Aynı zamanda Çekirge-Altıparmak Setbaşı-Namazgah ekseni üzerindeki yeni yapılaşmalarda, dönemin modernist yaklaşımlarının, Bauhaus-Bohemya Kübizmi-Art-Deco Uluslararası akımların izleri ile karşılaşılır. Bu binalar gerek yabancı mimarlar eli gerekse yetiştirdikleri Türk mimarlar tarafından tasarlanmıştır. Çağdaşlaşma olgusu ile kadının çalışma hayatına girmesi, Türk kentlerindeki konutlarda da konut plan tipinin değişimine zemin hazırlamıştır. Bu olgu sonrası yeni bina tipolojileri kentlerimizde, kent silüetinde ve duvarında yer almıştır. Bu çalışmada Bursa kentinin, Cumhuriyet sonrası kazandığı mimari değerlerin ortaya konması hedeflenmiş, çalışma aksında Cumhuriyet öncesi binaların mimarisi de incelenerek, Cumhuriyet sonrasında inşa edilmiş binaların mimarisinde görülen özelliklerin Türkiye genelindeki yapılarda karşılaşılan özellikler ile karşılaştırması gerçekleşmiştir. Batılılaşma hareketleri Cumhuriyet ile ivme kazanmış, sonuçta Bursa kentinde de, korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları da inşa edilmiştir. Bu kültür varlıkları gerek sosyo-ekonomik gerek sosyo-kültürel yaşamın birer belgesi olarak kentsel geçmişi, geleceğe yansıtmaktadırlar. Anlatılan yansımanın belgelenmesi makalede ele alınmış, 1930- 1950 yılları arasında Bursa’da mimari gelişim belgelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Deniz suyundan tatlı su eldesinin teknik ve ekonomik analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Can, Muhiddin; Etemoğlu, Akın B.; Avcı, Atakan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Nüfus artışı, sanayileşme ve etkin tarım faaliyetlerinin, dünyanın kısıtlı yeraltı ve yerüstü kaynaklarını tükettiği ve çevre sorunlarını arttırdığı bir gerçektir. Sanayileşme ve gelişme hamlelerine paralel olarak ülkemizde de kaynak tüketimi hızla artmaktadır. Dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının giderek tükenmesi ve mevcut su kaynaklarının kullanılamayacak duruma gelmesi, su temini konusunu ön plana çıkarmaktadır. Özellikle, su gibi doğal bir kaynağın geriye dönülemeyecek bir şekilde tüketilmesine engel olmak için bekleyecek zamanın olmaması, insanoğlunu bu kaynakları koruyacak ve kurtaracak teknolojileri kullanmaya ve geliştirmeye mecbur kılmaktadır. Bu çalışmada, deniz suyunun tuzunun giderilerek, içme ve kullanım suyu eldesi amacıyla kullanılan yöntemler teknik ve ekonomik olarak incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Döşemelik kumaş üreten bir işletmede randıman analizi
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Meriç, Binnaz; Özkal, Ayşe; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Dokuma makinelerinde randımanı ve ürün kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden birisi iplik kopuşlarıdır. İplik kopuşlarının azaltılması aynı zamanda işçi sayısını ve işletme maliyetlerini de etkileyecektir. Bu çalışmada döşemelik kumaş üreten bir dokuma işletmesinde iplik kopuşların analiz edilmiş, üretim sırasında ortaya çıkan duruşlar ve mekanik arızalar incelenmiştir
  • ItemOpen Access
    Geliştirilmiş lif ölçüm sistemi AFİS’in penye pamuk iplikçiliğinde kullanımı
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Ülkü, Şükriye; Ömeroğlu, Sunay; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Bu çalışmada Geliştirilmiş Lif Ölçüm Sistemi (AFIS)’in penye pamuk iplikçiliğinde kullanımına ait bir örnek sunulmuştur. AFIS-N, AFISL&D ve AFIS-T ölçüm sonuçları kullanılarak penye pamuk iplikçiliğindeki işlem kademelerinde lif özelliklerindeki değişimler incelenmiştir. Sonuç olarak AFIS’in lif uzunlukları ile lif içerisindeki neps, yabancı madde ve toz sayıları ve büyüklüklerinin çeşitli işlemler sırasındaki değişimleri ile lif ve işlem parametrelerinin optimizasyonu için kullanımı yararlı bir sistem olduğu gösterilmeye çalışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    A study on the thermal-entry length problem in ducts with constant surface temperature
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Kılıç, Muhsin; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    In this paper a systematic procedure is introduced to deal with thermal entry length problem in tubes with constant surface temperature. Alternative relations are derived to calculate the rate of heat transfer and Nusselt number. An approximate relation between dimensionless temperature and dimensionless axial coordinate is proposed. A correlation is determined for the calculation of mean Nusselt number. Comparisons are made with available infinite series solutions. It is concluded that the proposed equations gives good results especially close the entrance region. Key Words: Thermal-entry length, Heat transfer in ducts.
  • ItemOpen Access
    Polimer esaslı lif takviyeli kompozit malzemelerin arabirim mukavemeti üzerine farklı kür metotlarının etkisinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Gemci, Remzi; Ulcay, Yusuf; Akyol, Mihriban; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Kompozit malzemeler, sağladıkları avantajlar ve uygulama alanlarındaki çeşitlilik dolayısı ile bugün tekstil dünyasında önemli bir yer işgal etmektedir. Kompozit yapıda bağ oluşturmanın neredeyse sonsuz bir konfigürasyonda ortaya çıkarabilme imkanı, bu konuda yeni araştırmalara ve gelişmelere yol açmıştır. Kullanılan matriks elemanı, takviye elemanı ve kür işleminde uygulanan ortam, kompozitlerin kür işlemini tanımlayan üç ana unsurdur. Bu çalışmada, laboratuardaki test sonuçlarıyla ortaya konan farklı kür metotları irdelenmiştir. Laboratuarda aynı tip reçinenin farklı miktarları, farklı kumaşlar üzerinde, farklı ortamlarda ve değişik sürelerde kür edilmiş, sonuçları ortaya konmuştur. Özellikle iki grup ortam tipi; mikrodalga ve radyo-frekans ile fırın ve normal atmosfer ortamlarının birbirleri arasındaki farklar gözlenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kalite fonksiyonu yayılımı ve bir uygulama
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Güllü, Emin; Ulcay, Yusuf; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Tekstil Mühendisliği Bölümü.
    Günümüzde hızlı bir gelişme sergileyen endüstriyel yenilikler ve isteklere ayak uydurmaya çalışmak, üretim veya servis sektöründeki kuruluşlar için her geçen gün daha da artan bir zorunluluk haline gelmektedir. Herhangi bir üretim şirketi, bu rekabetçi ortamda ayakta kalabilmek için sürekli olarak yeni yaklaşımlar denemekte ve başarılı bulunanlar uygulamaya konulmaktadır. Bu konuda günümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan yaklaşımlardan birisi Kalite Fonksiyon Yayılımı (Quality Function Deployment)’dır. Bu çalışmada, bir ürün geliştirme süreci boyunca uygulanabilecek bir kalite tekniği olan Kalite Fonksiyon Yayılımı (QFD)’nin uygulanma aşamalarından bahsedilmekte ve kablo üreten bir firmaya bu uygulama tatbik edilerek sonuçların nasıl değerlendirileceği gösterilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Dairesel hidrostatik eksenel kaymalı yataklarda çoklu kriter tabanlı tasarım optimizasyon çalışmaları
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Solmaz, Erol; Babalık, Fatih C.; Öztürk, Ferruh; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Bu araştırmada, dairesel hidrostatik yataklarda, yatak için gerekli olan toplam gücün ve yatakta meydana gelen sıcaklık artışının minimum değerlerde kalması için tek ve çok kriterli eniyileme çalışmaları yapılmıştır. Önerilen yaklaşımın etkinliği, tek ve çok kriterli çalışmalardan elde edilen sonuçların karşılaştırılması ile verilmiştir. Elde edilen sonuçlar temelinde, hidrostatik yatak tasarımlarında çoklu kriterin tercih edilmesi önerilmiştir. Örnek bir uygulama çalışması ile önerilen yaklaşımın etkinliği gösterilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Boyar madde içeren tekstil atıksularının arıtım alternatifleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Kocaer, F. Olcay; Alkan, Ufuk; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Çevre Mühendisliği Bölümü.
    Son yıllarda su kirliliği kontrolü büyük önem kazanmıştır. Alıcı su kaynaklarına verilen boyar maddeler organik yük olarak bu kirliliğin küçük bir kısmını oluşturmaktadır; ancak alıcı ortamda çok düşük konsantrasyonlarda boyar madde bulunması bile estetik açıdan istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle boyar madde içeren tekstil endüstrisi atıksularından renk giderim prosesleri ekolojik açıdan önem kazanmaktadır. Günümüzde boyar maddelerin giderimi büyük oranda fiziksel ve kimyasal yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Ancak bu yöntemlerin maliyeti oldukça yüksektir ve ortaya çıkan büyük miktardaki konsantre çamurun bertarafı problemlere neden olmaktadır. Bu nedenle büyük hacimli atıksulardaki boyar maddelerin etkili ve ekonomik bir şekilde giderilebilmesi için biyolojik sistemler gibi alternatif yöntemlere gereksinim vardır. Bu makalede, boyalı tekstil atıksuları için kimyasal, fiziksel ve biyolojik arıtım alternatifleri incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Marmara denizi: Kirleticiler ve çevre açısından alınabilecek tedbirler
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Taşdemir, Yücel; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Marmara Denizi insan sağlığı ve birçok ekosistemi etkilemesi açısından önemli bir iç denizdir. Bir iç deniz olması, ve ülkemiz nüfus, endüstri ve ticaret merkezlerinin önemli bir bölümünün bu denizin etrafında yeralması önemini açıkça ortaya koymaktadır. Evsel ve endüstriyel atıklar sonucu Marmara Denizi’nde organik ve inorganik toksik kirleticilerin deniz suyu ve sedimentinde yüksek seviyelerde bulunduğu aşikar olup, bu kirleticilere maruz kalan balıklar ve doğal yaşamın olumsuz etkilendiği kuşkusuzdur. Bu yüzden Marmara Denizi’nin kirlilik seviyesinin belirlenmesi ve önlenmesi için komisyonlar kurulmalıdır. Marmara Denizi’ndeki kirliliğin türü ve etkileri kısaca makale kapsamında özetlenmiştir. Bu olumsuz etkileri en aza indirmek için çeşitli kesimlere düşen görevlerin neler olabileceğine kısaca değinildikten sonra ulaşılan sonuçlar sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Farklı S0/X0 oranlarının çözünmüş kalıcı ürün oluşumu üzerine etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Solmaz, Seval Kutlu Akal; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Su kirlenmesine sebep olan organik maddeler mikroorganizmalar tarafından biyolojik olarak indirgenerek stabil ve zararsız hale getirilmektedir. Biyolojik faaliyetler sonucu organik maddeler inorganik besin elementlerine dönüşür. Mikroorganizmalar bir taraftan organik maddeleri biyolojik olarak ayrıştırırken, bir taraftan da ortamda ayrıştırılamayan (inert) yeni ürünler oluşturur. Aktif Çamur Sistemi (AÇS) oksijenli ortamda organik maddelerin giderimini amaçlayan bir proses olup, bu sistemlerin tasarımında gözönüne alınması gereken pekçok parametre bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi başlangıç substrat konsantrasyonu (S0) ile başlangıç mikroorganizma konsantrasyonu (X0) arasındaki S0/X0 oranıdır. Bu çalışmanın amacı, AÇS’nde farklı S0/X0 oranlarında çözünmüş kalıcı ürün (SR) oluşumunun deneysel çalışmalar yardımıyla incelenmesidir. Deneysel çalışmalar için kesikli (batch) reaktörlerin kullanılması uygun bulunmuştur. Deneylerde glukozun 100;200;300;400 ve 500 mg/L’lik başlangıç konsantrasyonları ile yüklenen 100;200;300;400 ve 500 mg/L’lik başlangıç mikroorganizma konsantrasyonları için farklı S0/X0 oranlarında 25 bileşenli bir reaktörler matrisi oluşturulmuştur. Yirmi beş adet S0/X0 oranı ile beslenen yirmi beş reaktörde glukozun tamamının ayrışmasından sonra 10 gün boyunca ölçülen Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOI) değerlerinin analiz sonuçları kalıcı ürün olarak değerlendirilmiş ve bu değerlerin zamana göre değişimleri izlenmiş ve oluşturulan grafikler üzerinde değişimlerin irdelenmesi gerçekleştirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Sektörel politikalar ve çevre
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Karaer, Feza; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Sektör analizi, ekonomi içinde yer alan sektörlerin ihtiyaçlarını, problemlerini ve kaynaklarını irdelemektedir. Mal ve hizmetler için oluşturulan piyasa denge fiyatları kısmi denge analizi içinde incelenmektedir. Çeşitli piyasa başarısızlıkları, denge fiyatlarının oluşmamasına ve sosyal marjinal değerlerin yansıtılmamasına neden olmaktadır. Bu nedenle, eğer kaynaklar sektör içinde optimal kullanılacaksa, denge fiyatlarının düzeltilmesi gereklidir. Çevresel değerleri içeren sektör analizi sonuçlarına bağlı olarak, politika ölçütlerini içeren sektörel planların hem talepler yönünden tercih edilmesi, hem de yatırım projeleri ve programları gibi arz yönünden de tanımlanması ve bütçelendirilmesi gereklidir. Karar verme aşamasında beş temel prensibin gözönüne alınması gereklidir. Kısmi denge analizi modeli dışında sektör analizi, sektörün farklı yönlerine odaklanan çevresel boyutun göz önüne alındığı çeşitli analitik araçların kullanılmasına da dayanmaktadır. Bu makalenin amacı,sektör analizine analitik araçlar kullanarak çevre boyutunu katmak, çevre ile ilgili uygun sektörel planlar oluşturulurken, fiyatlandırılamayan mallar ve hizmetler için değerler bulmak ve uygun fiyatlandırma politikalarını geliştirmektir.
  • ItemOpen Access
    ISO 14001 çevre yönetim sistemi standardının otomotiv yan sanayiine uygulanması
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Karaer, Feza; Pusat, Tuba; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    Amerika ve Avrupa ülkelerindeki endüstriyel kuruluşlar, artan kamuoyu baskısı ile, çevre üzerinde yarattıkları etkilerin tüketiciler tarafından dikkate alındığının farkına varmışlardır. Dolayısıyla, gelişmiş ve gelişen ülkelerde endüstriyel kuruluşlar sürdürülebilir gelişme kapsamında, kendi çevre yönetim sistemlerini kurmaya başlamışlardır. ISO 14000 Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS) Standartları, işletmelerin uygulamakta olduğu faaliyetlerin potansiyel çevre etkilerini kontrol altına alabilmeleri için gerekli yapıyı sağlayan bir standartlar serisidir. Bu standartlar serisi, kirliliği azaltarak, atık ürünleri kontrollü bir şekilde geri kazanarak, enerji ve kaynak tüketiminin azaltılmasını sağlayarak üretim maliyetlerinin düşürülmesine neden olmakta ve çevreye duyarlı ürünler pazarına girebilme fırsatı yaratmaktadırlar. Her ne kadar ISO standartlarına uyum gönüllülük esasına bağlı ise de yaygın olarak kabul görmüş olması ve ticari öncelikler bu uygulamayı zorunlu hale getirmiştir. Şirketlerin çevresel performansları ile ilgili olarak müşterilerin talep ve beklentileri sürekli bir artış göstermektedir. Bu çalışmada çevre yönetim sistemi ve standartları hakkında bilgiler verilerek, ISO 14001 standardının uygulanışı incelenmiştir. SIEMENS Otomotiv Sistemleri Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından uygulanmakta olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Standardı kapsamında yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların sağladığı yararlar üzerinde durulmuştur.
  • ItemOpen Access
    The cramér-rao bound for damped and undamped sinusoids in gaussian noise
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Dilaveroğlu, Erdoğan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Elektronik Mühendisliği Bölümü.
    A new expression for a Fisher information matrix for the problem of estimating the parameters of damped or undamped sinusoidal signals in Gaussian noise is derived for both complex and real valued time series data cases. The expression in each data case is in such a form that some relations between the Cramér-Rao bound and the signal parameters are easily seen.
  • ItemOpen Access
    Afyon depremi ve düşündürdükleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Çelebi, Rifat; Saatçıoğlu, N.Ömer
    Çalışmada, Afyon felaketi olarak adlandırılan depremden gereken dersleri çıkartabilmek amacıyla, İstanbul Kültür Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesinden bir grup öğretim elemanı tarafından yapılan gezi ile ilgili tespitlere yer verilmiştir. Afyon depremi 03.02.2002 tarihinde saat 9:10’da Bolvadin, Çobanlar, Sultandağ, Çay, Eber ve Yeşilçiftlik beldelerinde can ve mal kaybına neden olmuştur. Bu ana yerleşimlerin dışında, bölge kapsamında anılabilecek civar köyler ile Afyon merkezini de etkileyen ve yerin 5 km. altında olduğu için yüzeysel olarak nitelendirilen deprem, Afyon’a komşu illerden Isparta, Uşak, Eskişehir, Konya’nın yanısıra Antalya, Burdur, Kütahya, Ankara, Kayseri, Bursa, Yalova ve İstanbul’da da hissedilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Similarity solution of the oscillatory pressure driven fully developed flow in a channel
    (Uludağ Üniversitesi, 2002) Karagöz, İrfan; Uludağ Üniversitesi/Mühendislik-Mimarlık Fakültesi/Makine Mühendisliği Bölümü.
    Two dimensional channel flow is considered under the action of periodic oscillatory pressure field. The flow is assumed to be fully developed laminar and incompressible, so that dimensionless form of the momentum equation has been solved analytically by using similarity transformation. Variations of the velocity profiles and skin friction coefficient over a cycle have been obtained together with behavior of the flow for various oscillation frequencies. Results were also compared to numerical values of the two dimensional laminar flow equations, based on the finite volume technique.