2000 Cilt 13 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 22
  • ItemOpen Access
    Piyano eğitiminde bellek-ezber ilişkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Tufan, Selmin
    Eğitim sürecinde etkili öğrenme ve öğretmede, öğrenmenin hızı ve miktarı kadar öğrenilen/erin kalıcılığı da önemlidir. Öğrenilenlerin kalıcılığı ise büyük ölçüde bellekle ilgilidir. Bu çalışmada belleğin öğrenmedeki önemi, bellek türleri, bellek-ezber ilişkisi ve piyano eğitiminde ezber konuları irdelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Alan dışından atanan sınıf öğretmenlerinin mesleki profilleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Kara, Sevilay; Güleç, Selma; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Eğitim sistemine değişik kaynaklardan yetişen sınıf öğretmenlerinin katılmasıyla farklı sorunlar yaşanmaya başlanmıştır. Bu sorunları aşmanın bir yolu da bu öğretmenlerin sistem içinde verimlerinin yükseltilebilmesi ve daha iyi yetiştirilebilmeleri için yapılanlar ve yapılabileceklerdir. Bu nedenle bu grup öğretmenlerin hangi kaynaklardan geldikleri ve bu mesleği seçme nedenleri önem kazanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Lexical approach to syllabus design
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Öztürk, Meral; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Lexical approach is one of the latest proposals to language teaching and to syllabus design in ELT (Sinclair, 1991; Nattinger & DeCarrico, 1992; Lewis, 1993). Earlier approaches advocated a variety of principles for the organisation of ELT programmes: structural, situational, topical, functional, or cognitive principles. Although vocabulary is accommodated in all of these approaches, it is in the lexical approach that lexical criteria were given prominence as the main organising principle in course design. This paper reviews one such implementation of a lexical syllabus. Collins COBUILD English Course (COBUILD Coursefrom now on) written by Jane and Dave Willis (1988) is claimed by the authors to be based on lexical principles. After a brief introduction of the material, we go on to discuss these principles while making a critical evaluation of the practices of the authors in terms of effectiveness of learning.
  • ItemOpen Access
    U.Ü.E.F. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü'nde uygulanan okul deneyimi çalışmaları
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Göğüş, Gülay; Uludağ Üniversitesi/Devlet Konservatuvarı.
    Öğretmen yetiştiren kurumların programlarında öğretmenlik eğitimi veren dersler ayrı bir önem taşır. Bu derslerin merkezini de okullardaki uygulamalar oluşturur. Ancak, sözü edilen ders ve uygulamalar kısa bir süre öncesine kadar öğretmen yetiştiren eğitim fakültelerinin programlarında oldukça yetersiz bir şekilde yer almaktaydı. Bu nedenle konu, Milli Eğitimi Geliştirme Projesi içinde öncelikle ele alınmıştır. U. Ü.E.F. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (GSEB), Proje 'nin önerileri doğrultusunda Özel Öğretim Yöntemleri dersinin süresinin artırmış ve Okul Deneyimi I-ll adıyla okullardaki uygulamalı çalışmaları programlarına alarak, 1996-1997 Öğretim Yılı 'ndan itibaren uygulamaya koyan ilk kurumlardan biri olmuştur. Programlara alınan Okul Deneyimi I ve II çalışmalarının öğretmen adaylarına mesleki katkıları konusunda bilgi edinmek amacıyla 1998-1999 Öğretim Yılı 'nda bu ders i alan 290 GSEB öğrencisine ve dersin danışman öğretim elemanlarına (27 kişi) birer anket uygulanmıştır. Bu çalışmada ayrıca 1998-1999 Öğretim Yılı 'ndan itibaren Okul Deneyimi I dersinin üçüncü sınıftan birinci sınıfa alınması ile ilgili ilk izlenimler de konu edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Organizational visions of the rectors in Turkish universities for the new millennium
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Baskan, A. Gülsün
    In this study, the organizational phase of the visian development process was performed and the extent of the organizational vision of the university administrators was discussed related with the new and changed roles of the universities and university administrators for the 2I. century. The data were collected from 67 rectors in Turkish universities. The evaluations of the rectors about the strengths, weaknesses, climate, external and internal factors obstructing the success of their universities and the universities in their ideals were determined. The developed visions for the universities of the future are clear and light. The developed visions must be communicated, shared and enriched by the rectors throughout the universities.
  • ItemOpen Access
    Üç ve dört yaş grubu çocukların annelerine yöneltmiş oldukları cinsellikle ilgili sorular ve annelerin verdikleri cevapların incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Acer, Dilek; Artan, İsmihan
    Bu araştırma üç ve dört yaş grubu çocukların annelerine sormuş oldukları cinsellikle ilgili soruları; anne/erin bu sorulara verdikleri cevapları ve bu soruları cevaplarken neler hissettiklerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla üç ve dört yaşında, sağlıklı, normal gelişim gösteren çocuklara sahip ve evli olan 355 anne araştırma kapsamına alınmıştır. Örneklem grubuna alınan çocukların cinsellikle ilgili hangi soruları sorduklarını ve annelerin bu soruları nasıl cevapladıklarını belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanan "cinsel eğitim anket formu" kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin istatistiksel analizinde "ki-kare testi" kullanılmıştır. Bunun yanısıra, bulguların yüzde dağılımları da tartışmada gözönünde bulundurulmuştur. Araştırma sonucunda; örneklem grubundaki çocukların cinsellikle ilgili soru sorup sormamalarında yaşın etkili bir faktör olduğu ifade edilebilir. Cinsiyetin ise sadece kız-erkek farklılığı ile ilgili sordukları sorular üzerinde etkili bir faktör olduğu söylenebilir.
  • ItemOpen Access
    Piyano eğitiminde repertuar seçimi ve sergilenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Tufan, Selmin; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Bu çalışmada piyano eğitiminde repertuar seçiminin önemi ve seçilen repertuarın sergilendiği etkinliklere yönelik repertuar önerileri üzerinde durulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Güzel sanatlar eğitimi bölümü öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yaklaşımları
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Göğüş, Gülay; Uludağ Üniversitesi/Devlet Konservatuvarı.
    Çağdaş eğitimin üç ana bileşeninden biri olan "sanat eğitimi "nin, önemli ve etkin öğesi "sanat eğitimcisi "dir. Sanat eğitimcilerinin büyük bir kısmını yetiştiren Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü (GSEB) öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yaklaşımları; onların gelecekte sürdürecekleri mesleğe hazır olmaları ya da bilinçlenmeleri açısından önemli bulunmaktadır. Bu çalışma; U Ü.E.F. GSEB öğrencilerinin, konuyla ilgili yaklaşımlarını belirlemek amacıyla yapılmış ve 1998-1999 Öğretim Yılı Bahar Yarıyılı'nda bu Bölüm 'de öğrenim gören 398 öğretmen adayına bir anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda, öğrencilerin sanat alanına oldukça ilgi duydukları, ancak ne bu Bölüm 'de öğrenim görmeye karar verirken ne de öğrenime başladıktan sonra (ilk ya da ortaöğretim kuruml arında) sanat eğitimcisi olarak görev almaya fazla sıcak bakmadıkları anlaşılmaktadır. Çalışmada bu ve benzeri bulgular tartışılmakta, konuyla ilgili öneriler de getirilmektedir.
  • ItemOpen Access
    K-ortalama yöntemi ile İngiliz dili eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin doğal şubelerinin araştırılması
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Şentürk, Aysan; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü.
    Evrendeki canlı ve cansızları sahip oldukları çeşitli özelliklere göre sınıflama insanoğluna çok önemli kolaylıklar sağlamaktadır. Yapılan sınıflama sonucunda olaylar basit hale gelmekte ve anlaşılabilirliği artmaktadır. Bu amaçla kullanılan istatistiksel tekniklerden biri, kümeleme analizidir. Kümeleme analizi, çok boyutlu uzayda birbirine yakın olan gözlemlerden meydana gelen grupları veya kümeleri araştıran bir çok değişkenli istatistiksel analiz tekniğidir. k-ortalama yöntemi ise küme sayısı önceden bilinen verilerin, doğal kümelerini araştırmada kullanılan bir kümeleme analizi yöntemidir. Bu çalışmada, Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin bir örneklemi ele alınmıştır. Araştırılan konu, öğrencilerin mevcut şube dağılımları ile k-ortalama yöntemine göre elde edilen doğal şubelerin sonuçlarının, tutarlı olup olmadığını belirlemektir.
  • ItemOpen Access
    Eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümlerinde uygulanmakta olan yeni müzik öğretmenliği lisans programı üzerine bir değerlendirme
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Bozkaya, İsmail; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Ülkemizde öğretmen eğitiminin köklü bir geçmişi bulunmaktadır. Öğretmen yetiştiren ilk kurum İstanbul 'da 16 Mart 1848 'de Darülmuallimin adıyla açıldı. Müzik öğretmenlerinin eğitimi ise 1924'de Ankara'da açılan Musiki Muallim Mektebi ile başladı. Müzik Öğretmenliği Programı 'nda yeri geldikçe gerekli değişiklikler yapılmış ve günün koşullarına göre düzenlenmiştir. Ancak 1998 yılında uygulanmasına başlanan yeni program hem yapılanma hem de program açısından köklü değişiklikler getirmektedir. Buna göre dersler yeniden düzenlenmiş ve öğretmen yetiştiren tüm kurumlarda aynı programın uygulanması öngörülmüştür. Bu çalışmada yeni Müzik Öğretmenliği Lisans Programı eleştirel bir yaklaşım ile değerlendirilmiş ve öneriler getirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bulgaristan / Plovdiv müzik ve dans akademisi ile yapılan bilimsel sanatsal işbirliği inceleme araştırma çalışması
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Bozkaya, İsmail; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Üniversiteler bilimsel özelliğe sahip, üst düzeyde eğitim-öğretim, bilimsel araştırma ve yayın yapan yüksek öğretim kurumlarıdır. Bu doğrultuda, gerek yurt içi gerekse yurt dışı, kendi alanlarında eğitim veren kuruluşlar ile iş birliği yapar, kimi projeleri birlikte yürütür, bilimsel ve sanatsal etkinlikler düzenlerler. Nitekim Uludağ Üniversitesi 1992-1998 yılları arasında 19 yabancı üniversite ve/veya kuruluşlar ile bilimsel ve akademik işbirliği etkinliğinde bulunmuştur. Bu çalışmada, U. Ü. Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı 'nın, 22-26 Şubat 2000 tarihinde Bulgaristan/ Plovdiv Müzik ve Dans Akademisi 'nde yaptığı bilimsel-sanatsal işbirliği çalışması değerlendirilecek ve sonuçları üzerinde durulacaktır.
  • ItemOpen Access
    Fen bilgisi taslak programının incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Bulunuz, Mızrap; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu çalışma Milli Eğitim Bakanlığı'nın (EARGED) ilköğretim okulu fen bilgisi dersi (4. ve 8. Sınıflar için) taslak programı çalışmalarını akademik tartışma ortamlarına açması ve eğitim fakültelerinden öneri ve eleştiri istemesi üzerine, fen bilgisi müfredat programının oluşturulmasında katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Yapılan incelemede, önerilen taslak programın çocuk gelişimi ve öğrenme basamakları, güncellik, merak aşılama, evrimsel bakış açısı kazandırma ve kavramsal yanılgılarını keşfetme konularında geliştirilmesi gerekli görülmektedir. Bu amaçla taslak program genel ve özel hedefler, içerik üzerinde incelemeler, öğrenme ve öğretme süreçleri, yöntem ve teknikler, araç gereç, ölçme ve değerlendirme, ve programın eleştirisi başlıkları altında incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Topolajik psikoloji (Lewin) ve sağduyu psikolojisinin (Heider) benzer yönleri üzerine bir çalışma
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Çelen, Nermin; Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi.
    Topolojik psikoloji ve sağduyu psikolojisi, yüzeysel olarak bakıldığında birbirine benzemez, gözükebilir. Halbuki Lewin ve Heider kuramlarını oluştururken bile aynı yazarların etkisinde kalmışlardır. Her ikisi de algıyı aktif süreç olarak kabul etmişler, somut psikolojik durumları temsil eden matematik soyut kavramlar kullanmışlar, sosyal psikolojiye deneysel çalışmayı getirmişlerdir.
  • ItemOpen Access
    Kohlberg'in ahlak gelişimi kuramı üzerine görüşler
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Çelen, Nermin; Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi.
    Ahlak gelişimi kuramını yapılandırırken düşünce yetenekler gelişimine ağırlık veren Kohlberg ahlaki gelişim açıklamalarına yeni bir boyut kazandırmasına karşın çeşitli görüşlerce eleştirilmiştir. Bu yazıda Kohlberg 'in kuramının ana hatlarına ve bunlara yönlendirilen eleştirilere yer verilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Çatışma çözme taktikleri: Bir ölçek geliştirme çalışması
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Bilgin, Asude; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışmanın amacı çatışma taktikleri kuramı doğrultusunda saptanmış 5 çatışma çözme tekniğini geçerli ve güvenilir biçimde ölçebilecek bir araç geliştirmektir. 110 maddeden oluşan ve 5 alt ölçeğe sahip olan (zorlama, geri çekilme, yatıştırma, uzlaşma ve müzakere) ön-deneme testi, 205 (115 kız 90 erkek) üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Maddeler "t" değerlerinin hesaplanması, faktör analizi, Cronbach Alpha değerlerinin bulunması ve temel bileşen analizi yoluyla analiz edilerek, herbiri 10'ar maddeden oluşan 5 ölçekli ve toplam 50 maddeli bir sonuç teste ulaşılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kadınlarda meslek seçimi, kimlik gelişimi ve psikolojik ayrılma arasındaki ilişkiler
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Bilgin, Asude; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışma kimlik gelişimi ve psikolojik ayrılma olgularının meslek gelişimiyle ilgisini belirginleştirerek kadınların meslek seçimi sürecindeki bu önemli etkenlere dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Kimlik gelişimi ve psikolojik ayrılma birbiriyle bağıntılı iki gelişim görevidir ve kesinlikle anne baba ilişkisiyle biçimlenir. Daha da ötesi kız çocuklarının anneleriyle ilişkileri bu süreçler yoluyla onun meslek seçimini belirleyecektir. Bu nedenle danışmanlar kız öğrencilere meslek tercihleri konusunda yardım ederken bu dinamiklere duyarlı davranmalıdır.
  • ItemOpen Access
    Kadınların meslek seçimlerinde yeni kavramlar: kişisel temsil yeteneği ve çoğul rol gerçekçiliği
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Bilgin, Asude; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışma kadınların meslek seçim sürecindeki iki yeni kavramı tanıtmaktadır: Kişisel temsil yeteneği ve çoğul rol gerçekçiliği. Kadınların meslek seçimi çok küçük yaşlardan itibaren kültürel değerler tarafından etkilenir. Kişisel temsil yeteneği iyi olan, yani atılgan, araştırmacı, özerklik, baskınlık ve başarı ihtiyacı içindeki kadının meslek yönelimi daha başarılı olacaktır. Ancak bu kez iş ve aile yaşamını dengelemekle güçlük çekecektir. Çoğul rol gerçekçiliği kavramı genç kadınların bu konuda bilgi sahibi olarak bir planlamaya yönelmelerini önermektedir. Danışmanlar tüm bu dinamiklere duyarlı olmalıdır.
  • ItemOpen Access
    Trainees' perspective on language teacher preparation
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Öztürk, Meral; Öztürk, İsmet; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışmada İngilizce öğretmen adaylarının kendilerini öğretmenlik mesleğine hazırlayan eğitim programı konusundaki değerlendirmeleri incelenmektedir. Özellikle bu değerlendirmelerin öğretmen adaylarının cinsiyetine, mezun olduktan sonra öğretmenlik yapmak konusunda ne kadar kararlı olduklarına ve derslerin türüne göre değişip değişmediği araştırılmaktadır. Bu amaçla üniversite son sınıftaki 58 öğretmen adayı öğrenciye verilen ankette öğrencilerden programda yer alan derslerin her birini öğretmenliğe hazırlamadaki katkısı açısından 5 'li ölçek kullanarak değerlendirmeleri istenmiştir. Analiz sonuçları öğrencilerin İngilizce yeterlik dersleriyle yöntem derslerini çok gerekli gördüklerini, buna karşın mesleki formasyona 'doğrudan' bir katkısı olmayan İngiliz Edebiyatı ve (İkinci) Yabancı Dil gibi derslerin çok önemli görülmediğini göstermiştir. Dilbilim dersleri ise orta derecede önemli görülmektedir. Ayrıca, veriler İngilizce 'nin araç dil olarak kullanıldığı derslerin genelde böyle olmayan derslerden daha yararlı görüldüğünü göstermektedir. Bu fark İngilizce ve Türkçe yöntem dersleri arasında da söz konusudur. Öte yandan, cinsiyetin ve öğretmenlik yapma konusundaki kararlılığın önemli bir etkisi olduğu tespit edilememiştir. Çalışmada bundan başka bütün Türkiye 'deki Eğitim Fakültelerinde yeni yürürlüğe girmiş olan lisans programı (Paket Program) konusundaki görüşler de benzeri bir anket verilerek araştırılmıştır. Ankette, öğrencilerden paket programdaki derslerden mevcut programdan farklı olanlarını y ine 5 'li ölçek üzerinden değerlendirmeleri istenmiş, yapılan değerlendirme sonucu yöntem derslerindeki çeşitliliğin çok olumlu karşılandığı görülmüştür Bunlara ilave olarak, öğrenciler İngilizce yeterlik derslerinden bazılarının (özellikle Gramer ve Konuşma) ders saatlerinin arttırılması, Çevirinin ders saatlerinin ise azaltılması gerektiğini belirtmişlerdir.
  • ItemOpen Access
    Okulöncesi fen ve matematik öğretiminde bilgisayar destekli öğretim etkinlikleri
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Bintaş, Jale; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu çalışma Okulöncesi dönemde Fen ve Matematik Öğretiminin sürdürülüş şekli, bu öğretim sırasında bilgisayar ve benzeri donanımlardan ne şekilde yararlanıldığını tespit etmek ve bir durum değerlendirilmesi yapılmak amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla Bursa 'da seçilen 5 okulöncesi eğitim kurumunda inceleme ve gözlemler yapılmıştır. Bilgisayar desteğinin öğrencilerin tutumları ve öğretimin verimliliği üzerindeki etkileri incelenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Renk algılamaları ve psikolojik etkileri üzerine test ve sonuçları
    (Uludağ Üniversitesi, 2000) Erim, Gonca; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Renk, nesnelerden yansıyan veya ışık kaynağından gelen ışığın, göz ve beyin aracılığı ile bizde uyandırdığı duyum ve algılamadır. Yaşamımız boyunca renklerle iç içe olmamıza rağmen onları, tam anlamı ile sanat eğitimi derslerinden tanırız. Toplumun renk hakkındaki düşüncelerini ortaya çıkartmak için örnek grup olarak üniversite birinci sınıf öğrencileri seçilmiştir. Türk halkının genel yapısına ulaşabilmek için değişik bölgelerdeki altı üniversitede ellişer öğrenci örnek grup olarak belirlenmiştir. Tercih olarak onyedi çeşit renk sunulan testle, sorular iki grup halinde düzenlenmiş, ilk bölümde en çok tercih edilen ilk iki rengin yazılması istenmiştir. İkinci grupta ise bu sorularda belirtilen renklerin cinsiyet, yaş ve kişilik özellikleri yönünden etkilenip etkilenmediği belirlenmeye çalışılmıştır