1999 Cilt 12 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 29
  • ItemOpen Access
    Ana babaların çocuklarının eğitiminde bilgisayar kullanılması konusundaki duygu ve düşüncelerinin incelenmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Bayhan, Pınar
    Ana babaların eğitimde bilgisayar kullanımı konusundaki duygu ve düşüncelerinin incelenmesi amacıyla araştırma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara il Merkezindeki 17 resmi 27 özel toplam 44 okul öncesi konumuna çocukları giden 117 ana baba oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Alınan okul öncesi kurumlarındaki çocukların anne babaların gönderilen ankette hem demografik bilgiler, hem de eğitimde bilgisayar kullanımı konusundaki duygu ve düşünceleriyle ilgili sorular yer almaktadır. Elde edilen bulgular Ki-Kare istatistiksel analiz ile değerlendirilmiştir. Bulunan sonuçlara göre ana babaların yaşları arttıkça eğitimde bilgisayar kullanımı etkili bulma oranda ters bir orantı gözlenmektedir. Öğrenim durumu arttıkça ise eğitimde bilgisayarı etkili bulma oranlarında azalma görülmektedir. Ana babaların eğitimde bilgisayarı etkili bulma nedenleri arasında en yüksek oranda bilgiyi öğrenmede kolaylık sağlaması bulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Language attitude and sex/parent/socio economic status relationship
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Küçüksüleymanoğlu, Rüyam; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Yabancı Diller Bölümü.
    İkinci bir dil öğrenmek hem sosyal hem de psikolojik bir olgudur. Bu sebepten dolayı ikinci dilin hangi şartlar altında öğrenildiği dikkatlice incelenmelidir. Dile karşı tutum da dil öğreniminde çok önemlidir. Cinsiyet, ailenin tutum, görüş ve eğitim seviyesi ile kişinin bulunduğu çevrenin sosyoekonomik düzeyi dil öğrenirken geliştirilen tutumlar üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.
  • ItemOpen Access
    Eğitim fakültesi sanat eğitimi programlarının öğretmenlik tutumlarına etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Dirik, M. Zahit; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu araştırmada Eğitim Fakültesi Sanat Eğitimi Programlarının öğrencilerin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarına etkisi araştırılmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgular, Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi ve Müzik Eğitimi gibi sanat Eğitimi programlarının öğretmenlik tutumlarının gelişimi üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığını göstermektedir. Bu sonuç üzerinde, programlarda duyuşsal boyutun ihmali kadar program dışı olumsuz etkenlerin de etkili olduğu söylenebilir.
  • ItemOpen Access
    PDR lisans programları içinde öğretmenlik sertifikası derslerinin yeri ve işlevi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Külahoğlu, Şermin Önder
    Öğretmen yetiştirme sisteminin yeniden düzenlenmesi çerçevesinde, Eğitim Fakültelerinin Öğretmenlik Eğitimi Bölümlerinde okutulmakta olan Öğretmenlik meslek derslerinin kapsamı genişletilerek, YÖK tarafından belirlenmiş olan, yaklaşık 36 kredilik ortak bir Öğretmenlik Sertifikası (ÖS) Programı uygulamasına geçilmiştir. Eğitim Fakültelerinin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (RPD) Lisans programları henüz YÖK kaynaklı ortak bir programa bağlanmış değildir. Fakat, pek çok fakültede, RPD Program sorumlularının YÖK'ün Öğretmenlik b6lümlerini zorunlu tuttuğu 36 kredilik yeni Öğretmenlik Sertifikası Programını, PDR Lisans Programı içinde de uygulamaya başladıkları görülmektedir. RPD Programında uzmanlık derslerinin arttırılması yönünde hiçbir değişiklik yapılmaksızın, öğretmenlik derslerini 24 krediden 36 krediye çıkaran bir program değişikliğine gidilmesi, RPD uzmanlık eğitimi üzerinde nasıl sonuçlar yaratabilir? Çalışma, bu güncel soruya yönelik irdeleme ve yanıt arayışı çerçevesinde yapılanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Kültürel sistemler ve bilişsel usluplar
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Oksal, Aynur; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bilişsel gelişimin kültürlerarası çalışmalarında dikkate alınması gereken hususlardan birincisi; bilişsel gelişimin yer aldığı kültürel ve ekolojik çevrenin doğasıdır. İkincisi; bu çevrede gelişen bilişsel yeteneklerinin türüdür. Üçüncüsü ise; kültürel çevre ve bilişsel gelişim arasında var olabilecek ilişkilerin doğasıdır. Bu üç yönlü çalışma programını gerçekleştirebilmek için hem gelişen yetenekierin hem de çevrenin bir bölgesel analizi, ayrıca bu iki alanın her birinde var olabilecek bilişsel örüntülerin karşılaştırmalı bir sentezi yapılmalıdır.
  • ItemOpen Access
    Fen bilgisi öğretimi programının değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Ergül, N. Remziye; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu çalışmada Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesinde iki yarı yıl süre ile okutulmakta olan fen bilgisi öğretimi dersleri için uygulanmakta olan programın bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Araştırma, Uludağ Üniversitesi, İlköğretim Bölümü, Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalında öğrenim gören ve Fen Bilgisi Öğretimi I ve Fen Bilgisi Öğretimi II derslerini almış toplam 131 öğrenciyi kapsamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre program, öğretilen yöntemler, grup çalışmaları ve yapılan etkinlikler açısından öğrencilerin çoğunluğu tarafından ilgiyle karşılanırken, programın yürütüldüğü kaynak kitap biçimsel açıdan ve anlatım dili açısından eleştiriler almıştır.
  • ItemOpen Access
    Sayı doğrusunun öğretiminde yeni bir yaklaşım
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Bintaş, Jale; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/İlköğretim Bölümü.
    Bu çalışmanın konusu matematik derslerinde sayı doğrusunun nasıl öğretileceğidir. Sayı doğrusunun ilkokul matematik programlarında yer almasının iki temel nedeni vardır. Bunlardan biri sayı doğrusunu bir boyutlu uzay olarak ele almakla ilgili temel bilgileri kavratmak, ikincisi doğal sayıları ve kesirleri tanıma ve işlem öğretiminde sayı doğrusundan yararlanmaktır. Bu anlamda sayı doğrusu kullanışlı bir araçtır. Bu çalışma kapsamında önce mevcut program ve okullarda sayı doğrusunun öğretimi incelenmiş, yukarıda belirtilen amaçlara ulaşabileceği umulan bir öğretim önerisi verilmiştir
  • ItemOpen Access
    Uludağ üniversitesi Eğitim Fakültesinin özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alan bölümlerinde bu sınavların seçiciliği üzerine bir araştırma
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Peker, M. Reşat; Yarcı, Fikret; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bilindiği üzere ülkemizde yükseköğretime olan talep giderek artmaktadır. Bu nedenle yapılan seçme sınavlarının sürekli gözden geçirilmesi gerekmektedir. Böylece mesleklere uygun kişilerin seçilmesi hem ülkemizin insan potansiyelinin maksimum verimle değerlendirilmesi, hem de bireyin mutluluğu için önemlidir. Konuyla ilgili olarak üniversitelerimizde çeşitli akademik çalışmalar yapılmıştır ve yapılmaktadır. (Uysal, 1970; Özgüven, 1971; Onay 1972; Mıhçıoğlu, 1974; Akhun, 1980; Tatar, 1990; Göğüş, 1995).
  • ItemOpen Access
    Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümü 1995-1996 öğretim yılı giriş yetenek sınavına katılan öğrenci adaylarının başlıca özellik ve görüşlerinin değerlendirilmesi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Demirbatır, R. Erol; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Müzik Eğitimi Bölümü.
    Ülkemizde özellikle son dönemde eğitim fakülteleri müzik eğitimi bölümlerine başvuran öğrenci adaylarının müzik eğitimi bakımından nitelikleri, anadolu güzel sanatlar liseleri mezunlarının da katılımıyla önemli değişiklikler göstermekte; bu durum bölümlerine giriş yetenek sınavı sistemlerini ve öğretim programlarını doğrudan etkilemektedir. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Bölümünde 1995-1996 Öğretim yılı giriş yetenek sınavı öncesi öğrenci adaylarının başlıca özelliklerini tanıma; adayların U Ü.E.F Müzik Eğitimi Bölümü, hazırlık kursları ve sınav sistemine ilişkin görüşlerinin saptanması amacıyla bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucu elde edilen bulgular Bölüm Akademik Kurulunun tartışma ve değerlendirmesine sunulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Eğitim fakülteleri müzik eğitimi bölümlerinde viyolonsel eğitiminin genel durumu
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Demirbatır, R. Erol; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Türkiye'deki eğitim fakülteleri müzik eğitimi bölümlerinde viyolonsel eğitiminin genel durumunu saptamaya yönelik olarak yapılan bu araştırmada, betimsel araştırma yöntemiyle mevcut durum ve özellikler aynen yansıtılmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda ülkemizde viyolonsel eğitimi yapılan müzik eğitimi bölümlerinde, viyolonsel eğitiminin yeri, önemi hakkında nicel ve yoruma açık olarak başlıca bulgulara ulaşılmış; bu alanda yapılabilecek başka araştırmalara zemin oluşturulmuştur.
  • ItemOpen Access
    Üniversite giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilere uygulanan grup rehberliğinin durumluk ve sürekli kaygı üzerindeki etkisi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Başal, Handan Asüde; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışma ile grup rehberliğinin, üniversite giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilerin durumluk ve sürekli kaygıları üzerindeki etkisi incelenmiştir. 1997-1998 Öğretim yılında üniversite giriş sınavlarına hazırlık amacıyla dershaneye devam eden 156 öğrenci örneklemi oluşturmuştur. Araştırma "ön test-son test kontrol gruplu" deneysel bir çalışmadır. Öğrencilerin durumluk ve sürekli kaygı düzeylerini ölçmek için Spielberger ve arkadaşları (1970) tarafından geliştirilen, Öner ve Le Compte (1985) tarafından Türkçe ye uyarlanan "Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri" kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilere t testi kullanılmış ve sonuçları tartışılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Müzik yeteneğinin tanımı, ölçümü ve deneme yetenek testi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Göğüş, Gülay; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Müzik yeteneği ile ilgili bilgiler, en iyi biçimde deneysel koşullar altında geçerliği olan müzik yeteneği testlerinin kullanımıyla ortaya çıkabilir. Bu testler arasında en tanınmış olanları C.Seashore, H. Wing ve E. Gordon 'a aittir. Türkiye 'de ise bu tür örneklere fazla rastlanmamaktadır. Bu örneklerden biri olan ve araştırmacının geliştirerek 1994'de U Ü.E.F Müzik Eğitimi Bölümü 'ne giren 41 kişiye uyguladığı "Deneme Yetenek Testinin güvenirliği ve geçerliği ile ilgili ilk araştırmalar olumlu sonuç vermişti. Bu çalışmada denek gruptan son sınıfa gelmiş 33 kişinin üç yıllık Müziksel İşitme ve Okuma dersi notlarıyla Deneme Yetenek Testi puanları karşılaştırılarak testin uzun dönemdeki geçerliği kontrol edilmek istenmiştir.
  • ItemOpen Access
    Edwin E. Gordon'un ileri yaşlar için müziksel işitme testi üzerine bir inceleme
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Göğüş, Gülay; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Yüzyılımızın başından itibaren, zekayla ilgili testler olduğu gibi müzik yeteneğiyle ilgili testlerin oluşturulması da gündeme gelmiştir. Bu testlerin yakın geçmişteki en tanınmış olanları E. Gordon 'a aittir. Gordon 'un 1989 'da ilk kez uyguladığı ve daha öncekilerden farklı olarak ileri yaşlardaki öğrenciler için hazırladığı Müziksel İşitme Testi, bu özelliği nedeniyle müzik eğitimi veren yükseköğretim kurumları için ayrı bir önem taşımaktadır. Bu çalışmada, testin 1998 'de U Ü.E.F. Müzik Eğitimi Bölümü son sınıfında bulunan 30 öğrenciye uygulanması ve sonuçları konu edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Üniversite öğrencilerinin kullandığı çatışma çözme yöntemleri
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Bilgin, Asude; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışma öğretmen adayı üniversite öğrencilerinin kullandıkları çatışma çözme yöntemlerini saptamak ve onların çatışma çözme yöntemlerine olan ihtiyaçlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü 'nün çeşitli sınıflarından 168 öğrenciye (84 kız 84 erkek) bir çözülmemiş çatışma senaryosu verilmiş ve tamamlamaları istenmiştir. Sonuçlar öğrencilerin yararlı olacağını göstermektedir.
  • ItemOpen Access
    İlköğretim öğrencilerinin kullandığı çatışma çözme yöntemleri ve ilköğretimde çatışma çözme programlarına duyulan gereksinme
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Bilgin, Asude; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışma ilköğretim öğrencilerinin çatışma çözme yöntemlerini saptamak ve çatışma çözme taktiklerini öğrenmeye duydukları ihtiyacı belirlemeye yöneliktir. Bu amaçla 82 öğrenciye çözülmemiş bir çatışma durumu verilmiş ve öğrencilerin tepkileri değerlendirilmiştir. Sonuçlar öğrencilerin hiçbirisinin tam çözüm taktiğini kullanmadığını, dolayısıyla bu taktikleri öğrenme ihtiyaçlarını ortaya çıkarmıştır.
  • ItemOpen Access
    Fuarcılık kavramı ve önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Güleç, Selma; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Fuarlar modern toplum yaşamının kaçınılmaz bir parçasıdırlar. Fuarlar genel anlamıyla bir bilgi alışveriş ortamıdırlar. Fuarlar değişik kültürlerin teknolojik özelliklerini, sosyo-ekonomik çalışmalarını izleme imkanı verirler. Serbest rekabetin yaygınlaşmasında ve etkinlik kazanmasında da önemli rol oynarlar.
  • ItemOpen Access
    Bir medya olarak ihtisas fuarlarının önemi
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Güleç, Selma; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Fuar türlerinden biri olan ihtisas fuarları genellikle işadamlarını yan yana getiren bir fuar türüdür. Firmaların pazarlarını genişletmesinde önemli bir rol oynamaktadırlar. Ayrıca turizmi geliştirme açısından da yeni imkanlar yaratmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Müzik neden sevilir?
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Çubuk, Zeki; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    DENEME
  • ItemOpen Access
    Keman eğitimi üzerine bir değerlendirme
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Çubuk, Zeki; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi/Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü.
    Bu makalede Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri Müzik Eğitimi Anabilim Dallarında Lisans düzeyinde verilen Keman Eğitimi dersi ile ilgili yaşanan sorunlar gözlemlere dayanılarak değerlendirilmiştir. Uzun vadede bu sorunların aşılması beklenmektedir.
  • ItemOpen Access
    Üniversitede kopya sorunu
    (Uludağ Üniversitesi, 1999) Oksal, Aynur; Bilgin, Asude; Uludağ Üniversitesi/Eğitim Fakültesi.
    Bu çalışmada Uludağ Üniversitesi, İlköğretim Bölümünden 230 öğrenciye uygulanan bir anket aracılığıyla öğrencilerin kopya çekme gerekçelerinin en çok rapor edilen beş tanesi elde edilmiştir. Gerekçelerin en önemlisi görüleni (% 88 'lik bir grup tarafından) "geçerli not alabilmek" olmuştur. Bu durum hem eğitim sistemimizdeki sorunlar, hem de öğrencilerin ahlak düzeyleri açısından değerlendirilmiştir.