2010 Cilt 10 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 2 of 2
  • ItemOpen Access
    Bal arısı (Apis mellifera l.) ve diğer böceklerin çilek (Fragaria sp.) bitkisinin polinasyonuna olan etkileri
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Kuvancı, Ahmet; Günbey, Belgin; Konak, Feyzullah; Karaoğlan, Yaşar
    Bu çalışma, İstanbul Boğazı Köyü (Perşembe, Ordu)'nde bir dekarlık çilek bahçesinde yürütülmüştür. Çilek bitkisi çiçek açmadan önce bahçeye 0.57 m alanı kaplayacak şekilde 95 cm x 60 cm ebadında dokuz adet kafes yerleştirilmiştir. Bu kafeslerden: üç adedinin gözenek ebadı 4 mm x 4 mm, üç adedinin ise gözenek ebadı 1 mm x 1 mm olan tül ile kapatılmıştır. Diğer üç adet kafeste de tül kullanılmayarak kontrol gurubu oluşturulmuştur. Deneme Bahçesine çiçeklenme öncesi iki adet balarısı kolonisi bırakılmıştır. Kontrol guruplannda çiçeklenme süresince üç gün aralıklarla belirlenen alan üzerinde 10 dakika süreyle bal arıları ve morfolojik olarak balarılarından büyük olan böceklerin sayımları yapılmıştır. Çilek meyvesi olgunlaştıktan sonra üç gün ara ile meyveler toplanıp yerinde tartılmıştır. Bal arılarının 8.2 adet/m ziyaret yaptığı saptanmış olup morfolojik olarak bal arısına eşit veya daha büyük böceklerin ziyaret gerçekleştirmediği gözlemlenmiştir. Çalışma grubu içerisindeki uygulamalardan, çilek bitkisinde en yüksek verim 2320.8 gr/m” ari girişine serbest bırakılan birim alandan elde edilirken, bunu 1387.8 gr/m? verim ile rüzgar ve morfolojik olarak bal arılarından küçük böceklerin etkili olduğu alan takip etmiştir. 733.1 gr/m verim ile rüzgarın etkili olduğu alandan en az ürün elde edilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Nectar odor and honey bee foragıng
    (Uludağ Üniversitesi, 2010) Wells, Patrick H.; Wenner, Adrian M.; Abramson, Charles I.; Barthell, John F.; Wells, Harrington
    Practical experience has shown that honey bees visit a tremendous variety of flowering plant species, both in terms of flower morphology and floral reward. However, their ability to find “nectar” extends far beyond plants themselves. They are in many respects the ultimate generalist forager, which has been a boon for modern agriculture. But, how can they associate such a variety of “objects” with food? Odors turn out to be a key component in other species of social bees.