1993 Cilt 10 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/15384
Browse
Browsing by BUU Author "İşgöz, Banu Bilge"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Item Et işleme tesislerinde kaliteli et eldesi ve kontaminasyon kaynaklan(Uludağ Üniversitesi, 1993) İşgöz, Banu Bilge; Kundakçı, Akif; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü.Et, toplumca tüketilen hayvansal kaynaklı proteinlerin önemli bir kısmının kaynağı olup, insan beslenmesinde çok önemli bir yeri vardır. Buna karşın et ve et ürünleri üretilirken hijyenik ve teknolojik kurallar tam sağlanmadığında sağlık bağlamından tehlikeli olabilmektedir. Uygun koşullarda hazırlanıp depolanmayan et ve et ürünlerinde kalite bozulmakta ve gıda zehirlenmeleri görülmektedir. Kaliteli ve güvenilir bir et üretimi için teknolojik ve hijyenik kurallar doğrultusunda et üretimi gerçekleştirilmelidir.Item Su ürünlerinin neden olduğu gıda zehirlenmeleri(Uludağ Üniversitesi, 1993) İşgöz, Banu Bilge; Yücel, Ahmet; Uludağ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi.Son yıllarda beslenmede önemli olan su ürünlerinin tüketiminde bir artış görülmekle ve dietlerinde bu ürünlere büyük oranda yer veren toplumlarda sağlık açısından önemli problemleri de beraberinde getirmektedir. Su ürünlerinden ileri gelen zehirlenmelerde bir çok balık ve kabuklu deniz ürünleri etkili olmaktadır. Bunlar arasında; kirpi balığı, levrek, tuna, uskumru, midye ve istiridye sayılabilir. Zehirlenme oranı; fiziksel şartlara, tüketilen balık miktarına, toksin oranına göre değişmekte ve sonucunda genellikle ölüm görmektedir. Çeşitli su ürünlerinin tüketilmesi ile görülen zehirlenmelerden oldukça önemli ekonomik kayıplar olmakta ve bu durum su ürünleri ticaretinin gelişmesinde etkili olmaktadır.