Browsing by Author "Kubad, Evrim"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Publication Association of polymorphisms in lipid and energy metabolism-related genes with fattening performance in simmental cattle(Taylor, 2022-12-01) Ardıçlı, Sena; Dincel, Deniz; Samlı, Hale; Şentürk, Nursen; Karalar, Beyza; Ünlü, Sıla; Soyudal, Bahadır; Kubad, Evrim; Balcı, Faruk; ARDIÇLI, SENA; DİNÇEL, DENİZ; ŞAMLI, HALE; Karalar, Beyza; BALCI, ÖMER FARUK; Kubad, Evrim; Bursa Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Genetik Anabilim Dalı; Bursa Uludağ Üniversitesi/Fen-Edebiyat Fakültesi/Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü; Bursa Uludağ Üniversitesi/Veteriner Fakültesi/Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı; 0000-0003-2758-5945; 0000-0003-2382-1330; O-3394-2019; HGK-9411-2022; FVW-7687-2022; HLO-1002-2023; HLO-4495-2023Lipid and energy metabolism are major constituents of mammal growth and thus fattening performance of cattle. This study was designed to evaluate the effects of polymorphisms in lipid and energy metabolism-related genes including oxidized low-density lipoprotein receptor 1 (OLR1), lactoferrin (LTF), stearoyl-CoA desaturase (SCD), beta-lactoglobulin (LGB), thyroglobulin (TG), annexin A9 (ANXA9), myogenic factor 5 (MYF5), protein kinase AMP-activated non-catalytic subunit gamma 3 (PRKAG3), and pituitary-specific transcriptional factor 1 (PIT1), on fattening performance in Simmental cattle. A total of 72 purebred Simmental bulls with a similar initial age and weight were fattened on the same farm for 10 months. Association analysis was performed using linear mixed models. The OLR1 marker was significantly associated with the final weight (FW), hot carcass weight (HCW), chilled carcass weight (CCW), dressing percentage (DP), and total weight gain (TWG). SCD affected the FW, TWG, and average daily live weight gain (ADWG). The present results clearly demonstrated the significant impact of the TG marker on fattening performance. It was highly significantly associated with the FW, HCW, CCW, and TWG. The SCD x TG and the OLR1 x TG interactions had remarkable effects on the traits analyzed. The GACC and CCCC haplotypes of the SCD x TG and OLR1 x TG, respectively, were found to be powerful markers for fattening performance in Simmentals. Novel associations in this study may be useful for further genetic evaluations to improve beef cattle breeding.Item Bıldırcınlarda nar kabuğu ekstraktı ile prebiyotiğin birlikte kullanılmasının besi performansı ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2024-01-17) Kubad, Evrim; Biricik, Hakan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü/Veteriner Fakültesi/Hayvan Besleme Hastalıkları Anabilim Dalı.; 0000-0001-9900-608XBu araştırmanın amacı; bıldırcın rasyonlarında prebiyotik (1 g/kg) ile nar kabuğu ekstraktının düşük (% 7,5 mg/kg) ve yüksek (% 17,5 mg/kg) dozlarının ayrı ayrı ve prebiyotik ile birlikte kullanımının; performans parametreleri (Canlı Ağırlık; CA, Canlı Ağırlık Artışı; CAA, Yem Tüketimi; YT, Yemden Yararlanma Oranı; YYO sıcak-soğuk karkas ağırlığı ve randımanları), et kalitesi (göğüs ve but etinin L*, a*, b*ve pH değerleri), kan serumundaki bazı antioksidan enzimlerin aktivitesi (Süperoksit Dismutaz; SOD ve Toplam Antioksidan Kapasitesi; TAK), karaciğer yağlanması ve hidropik dejenerasyon, ince bağırsak villus yüksekliği (VY), kript derinliği (KD), villus yüksekliği/kript derinliği (VY/KD), villus genişliği (VG) üzerindeki etkilerini saptamaktır. Toplam 240 adet kuluçkadan yeni çıkmış bıldırcın kullanılmıştır. Bıldırcınlar, CA’ları (7,68 ± 0,63) ve cinsiyetleri yönünden eşit şekilde altı gruba dağıtılmıştır. Rasyonlar; 0 (Kontrol), 1 mg/kg prebiyotik (Pr), 7,5 mg/kg nar kabuğu ekstraktı (NKE1), 7,5 mg/kg nar kabuğu ekstraktı + 1 g/kg prebiyotik (NKE1+Pr), 17,5 mg/kg nar kabuğu ekstraktı (NKE2) ve 17,5 mg nar kabuğu ekstraktı/kg + 1 g/kg prebiyotik (NKE2+Pr) katılmıştır. Bıldırcınlar, 7’şer gün aralıklarla tartılmıştır; en yüksek CA değeri; NKE1’de, en yüksek YT;, K’de, en iyi YYO, NKE2+Pr’de gözlenmiştir (p<0,05). But etinin a* ve b* değerleri, NKE2+Pr’de yüksek, en düşük göğüs eti pH değeri NKE1, en yüksek TAK değeri ise NKE2’de gözlenmiştir (p<0,05). Karaciğer yağlanması en az NKE1’de, VY en yüksek NKE2’de, KD en düşük NKE2+Pr’de, VY/KD ve VG değerleri ise en yüksek NKE2+Pr’de olduğu görülmüştür. Sonuç olarak bıldırcın rasyonlarına ilave edilen 17,5 mg/kg dozunda NKE’nin; performans parametreleri, et kalitesi, kan serumu TAK değeri, karaciğer-bağırsak histomorfolojisini olumlu yönde etkilemiştir.