Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/5618
Title: Soya yağının oksidasyon hızının araştırılması
Other Titles: Investigation of oxidation rate of soybean oil
Authors: Çokadar, Hulusi
Kılıç, Naciye
Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Anabilim Dalı.
Keywords: Gıda mühendisliği
Food engineering
Issue Date: 22-Feb-1988
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Kılıç, N. (1988). Soya yağının oksidasyon hızının araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Ham ve rafine soya yağı örnekleri 60 °C ve 80 °C etüv deneylerine tabi tutularak oksidasyon eğrileri bulundu. Oksidasyonun ekzoterm olduğu, rafine yağın aktivasyon enerjisinin düşük olduğu, reaksiyonun belli bir safhadan itibaren sıfırıncı mertebeden yürüdüğü, aynı sıcaklıkta ham yağın daha dayanıklı olduğu anlaşılmıştır.
Crude and refined soybean oil samples was exposed to Schall Oven Test at 60°C and 80°C and oxidation curves was obtained. It was observed that oxidation process is exothermic, activation energy of refined oil is lower than that of crude oil, starting from a certain phase, reaction is zero-order and at the same temperature crude oil is more stable than refined oil.
URI: http://hdl.handle.net/11452/5618
Appears in Collections:Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
003917.pdf
  Until 2099-12-31
3.1 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons