Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/4310
Title: Bursa yöresinde üretilen çeşitli silajların kalite özelliklerinin saptanması üzerinde bir araştırma
Other Titles: A Research on the determination of quality of various silages produced at Bursa province
Authors: Karabulut, Ali
Pozan, Naciye Teyran
Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Anabilim Dalı.
Keywords: Silaj
Silaj kalitesi
Yonca silajı
Bezelye posası silajı
Mısır silajı
Silage
Corn silage
Alfa-alfa silage
Peas pulp silage
Silage quality
Issue Date: 15-Jun-1999
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Pozan, N. T. (1999). Bursa yöresinde üretilen çeşitli silajların kalite özelliklerinin saptanması üzerinde bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Bu araştırma, Bursa yöresinde üretilen çeşitli silajların kalite özelliklerini saptamak amacıyla düzenlenmiştir. Araştırmada, Bursa yöresindeki çeşitli köylerden silaj yapım aşamasında ve silaj açıldığında alınan silajlık yem materyali ve silaj örnekleri kullanılmıştır. Silaj örneklerinde ham besin maddeleri, silo asitleri, pH ve amonyak azotu içerikleri saptanarak silaj kaliteleri belirlenmiştir. Fermentasyon döneminden sonra açılarak, örnek alınan yulaf silajlarında KM içeriklerinin %43.83-47.62 arasında, KM' de HP, HY, HS, NÖM, HK ve ME içeriklerinin sırasıyla %6.50-9.63, %1.34-2.65, %28.25-33.55 %42.20-46.10, %12.17-17.29 ve 2103-2354 kcal/kg arasında değiştiği saptanmıştır. Bezelye posası silajlarında KM içeriklerinin %20.46-23.52 arasında, KM' de HP, HY, HS, NÖM, HK ve ME içeriklerinin ise sırasıyla %1 1.60-15.57 %1.57-2.65, %41.32-55.39 %23.80-29.94, %7.61-12.75 ve 1908-2140 kcal/kg arasında değiştiği, şeker sorgumu silajında %23.81 KM, kuru madde de %6.46 HP, %5.12 HY, %38.13 HS, %44.35 NÖM, %5.92 HK ve 2506 kcal/kg ME bulunmuştur. Mısır silajlarında ise KM içeriklerinin %20.21-35.87 arasında değiştiği, KM' de HP, HY, HS, NÖM, HK ve ME içeriklerinin sırasıyla %5.38-10.73, %1. 87-4.60, %22.09-41.80, %37.71-62.40, %4.2108.88 ve 2230-2722 kcal/kg arasında değiştiği saptanmıştır. Yulaf silajlarında laktik asit, asetik asit, pH ve amonyak azotu içeriklerinin sırasıyla %1. 76-2. 18, %0.82-1.60, 4.98-5.33, %0.75-1.26 arasında değiştiği, 2.yulaf silaj ı dışında bütirik aside hiç rastlanmadığı ve 70 Flieg puanı ile "İyi" silaj kalitesine sahip oldukları saptanmıştır. Bezelye posası silajlarında laktik asit, asetik asit pH ve amonyak azotu içeriklerinin sırasıyla %1. 13-4.17, %1. 40-7.41, 4.64-5.70 ve %2.28-6.61 arasında değiştiği, 2. ve 3. bezelye posası silajlarında silaj kalitesini olumsuz yönde etkileyen bütirik aside rastlandığı belirlenmiştir. 1. bezelye posası silajının 70 Flieg puanı ile "İyi", 2. bezelye posası silajının "Yeterli" ve 3.bezelye posası silajının "Orta" silaj kalitesine sahip oldukları saptanmıştır. Şeker sorgumu silajında %3.35 laktik asit, %2.66 asetik asit, 3.71 pH, %0.38 amonyak azotu içeriği yanında bütirik aside hiç rastlanmazken, 70 Flieg puanı ile "İyi" silaj kalitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Mısır silajlarında bütirik aside hiç rastlanmazken laktik asit, asetik asit, pH ve amonyak azotu içeriklerinin sırasıyla %0.56-2.61, %1. 29-5.48, 3.65-4.47 ve %0.1 1-2.03 arasında değiştiği tamamının 70 Flieg puanı ile "İyi" silaj kalitesine sahip olduğu saptanmıştır.
This study was conducted to determine the silage quality at Bursa province. In this investigation feed and silage samples taken from different villages during and after the ensiling were used. Crude nutrient matters, silo acids, pH and ammonia nitrogen were determined at dried and ground samples. In oats silages, it was found out that, dry matter values and crude protein, crude oil, crude cellulose, nitrogen free extract, crude ash and metabolic energy values in dry matter were ranged between 43.83-47.62 %, 6.50-9.63 %, 1.34- 2.65 %, 28.25-33.55 %, 42.20-46.10 %, 12.17-17.29 % and 2103-2354 kcal/kg respectively. In peas pulp silages it was seen that dry matter values, in dry matter, crude protein, crude oil, crude cellulose, nitrogen free extract, crude ash, and metabolic energy values ranged between 20.46-23.52 %, 11.60-15.57 %, 1.57-2.65 %, 41.32- 55.39 %, 23.80-29.94 %, 7.61-12.75 %, and 1908-2140 kcal/kg respectively. In sorghum silage 23.81 % dry matter, in dry matter, 6.46 % crude protein, 5.12 % crude oil, 38.13 % crude cellulose, 44.35 % nitrogen free extract, 5.92 % crude ash and 2506 kcal/kg metabolic energy values were obtained. In corn silages, dry matter and in dry matter crude protein, crude oil, crude cellulose, nitrogen free extract, crude ash and metabolic energy values were ranged between respectively, 20.21-35.87 %, 5.38-10.73 %, 1.87-4.60 %, 22.09-41.80 %, 37.71-62.40 %, 4.20-8.88 % and 2230-2722 kcal/kg. In oats silages, lactic acid, acetic acid, pH, and ammonia nitrogen values were ranged between respectively 1.76-2.18 %, 0.82-1.60 %, 4.98-5.33, 0.75-1.26 % and these silages did not contain any butyric acid, except the second one, so it is observed that they have good silage quality with 70 Flieg value. In peas pulp silages, lactic acid, acetic acid, pH and ammonia nitrogen values were ranged between 1.13- 4.17 %, 1.40-7.41 %, 4.64-5.70 and 2.28-6.61 % respectively. In the second and third peas pulp silages butyric acid that has a negative effect on silage quality was determined. Due to these values the first silage was considered as good with 70 Flieg, the second one adequate and the third one average. 3.35 % lactic acid, 2.66 % acetic acid, 3.71 pH, 0.38 % ammonia nitrogen values were obtained without butyric acid in sorghum silages. This means that it has a good silage quality. The corn silages didn't contain butyric acid but their lactic acid, acetic acid, pH and ammonia nitrogen values were ranged between 0.56-2.61 %, 1.29-5.48 %, 3.65-4.47 and 0.11-2.03 % respectively. So they have good silage qualities also.
URI: http://hdl.handle.net/11452/4310
Appears in Collections:Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
084886.pdf
  Until 2099-12-31
1.92 MBAdobe PDFView/Open Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons