Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11452/3625
Title: 304 paslanmaz çeliğinin kaynak yoluyla St 37 çeliği ile birleştirilmesi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
Other Titles: Joinning of 304 stainless steel and St 37 steell with welding and mechanical properties
Authors: Güllü, Emin
Baran, Erim Emre
Uludağ Üniversitesi/Fen Bilimleri Enstitüsü/Makine Mühendisliği Anabilim Dalı.
Keywords: St37
304 paslanmaz çeliği
Uyumsuz metallerin kaynak özellikleri
304 stainless steel
Welding properties of incompatible metals
Issue Date: 2006
Publisher: Uludağ Üniversitesi
Citation: Baran, E. E. (2006). 304 paslanmaz çeliğinin kaynak yoluyla St 37 çeliği ile birleştirilmesi ve mekanik özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
Abstract: Bu çalışmada st37 çeliği ile 304 paslanmaz çeliğinin birbirine MAG kaynağıyla birleştirilmesi ve oluşan kaynak dikişinin sıcaklık ve zaman ile değişen mekanik özellikleri incelenmiştir. İncelemeler sonucu en yüksek kopma mukavemet değeri difüzyon ve Krom – Karbür çökelmesi sebebiyle ısıl işlem uygulanmamış parçada bulunmuş (64,53 DaN/mm2 ) en düşük kopma mukavemeti ise 450°C de 4 saat bekletilmiş parçada elde edilmiştir (44,96 DaN/mm2 ). En yüksek sertlik değeri ise 450°C de 4 saat bekletilmiş parçada elde edilmiştir (547 HV)
In this study St37 and 304 steels are welded with MAG welding method. Changing mechanical properties of welded area under high temperatures and time is researched. According to the results the highest tensile strength value was determined on the piece that was not treated with heat (64,53 DaN/mm2 ) and the lowest tensile strength value was determined on the piece that had been kept under 450°C for 4 hours (44,96 DaN/mm2 ). The highest hardness value was determined in the piece that had been kept under 450°C for 4 hours (547 HV).
URI: http://hdl.handle.net/11452/3625
Appears in Collections:Yüksek Lisans Tezleri / Master Degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
202322.pdf1.24 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons