Türk edebiyatında manzum akâidnâmeler: İnceleme metin

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011-10-25

Authors

Akçay, Ali İhsan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Dinî edebiyatımızın daha ziyade manzûm olarak karşımıza çıkan münbit türlerinden birisi de Akâidnâmeler'dir. Bu edebî türü etraflıca ele alan bir çalışma bugüne kadar yapılmamıştır.Dinî-edebî metinlerimizin zenginliği gün yüzüne çıktıkça edebiyatının dinî mahi-yetinin daha iyi anlaşılacağı aşikârdır. Bu alanda yapılan çalışmalar sayesinde hem edebiyatımızın hacmi ve ürünleri ortaya çıkmakta hem de değişik dinî-edebî türlerin varlığı bilinmektedir. Bu ise şüphesiz bu edebiyat hakkında sağlıklı yorumlama imkânını sunmaktadır.Bu çalışmada Türk Edebiyatı'nda manzûm akâidnâme geleneği irdelenmekte ve mezkûr manzûmelerin çeşitli açılardan tahliline gayret edilmektedir.
Akâidnâmas is a genre of religious literature, which is written commonly in verse. However, this genre has not been studied exhaustingly yet.The more the richness of religious and literary texts is studied, the more religious content of our literature would be understood. Thanks to studies in this field, quality and products of our literature are brought into light as well as other religious and literary genres are explored. This gives us to make sound evaluation on this literature.This study deals with the tradition of akâidnâmas in verse in Turkish literature. And, those works are analyzed from different aspects.

Description

Keywords

Akâid, Âkâidnâme, İtikadnâme, Didaktik şiir, Medrese müfredâtı, Creed, Akâidnâma, Itikâdnâma, Didactic poem, Curriculum of madrasa

Citation

Akçay, A. İ. (2011). Türk edebiyatında manzum akâidnâmeler: İnceleme metin. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.