Fiziksel ve kimyasal rafinasyonla elde edilen ayçiçek yağının kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992-04-11

Authors

Olgun, Gültekin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma ile,kimyasal ye fiziksel rafinasyon yöntemleri uygulanarak. Ham Yağ, Degumming, Ağartma, Vinterizasyon ye Deodprizasy on aşamalarından geçerek üretilen ayçiç.ek yağının kalite kriterlerine ait değerlerde olabilecek değişimler "incelenmiştir. Bu kriterlerin değişimi; Yöntemler, rafinasyon. evreleri, rafinasyon evresi ve yöntem ilişkisi yönünden ortaya konulmuştur. Varyans analizi ve istatistiki farklı grupların oluşturulması, ile ortaya çıkan bulgular tartışma kısmında açıklanmıştır.. Fiziksel kalite kriterlerinde;. Özgül ağırlık ve renk için rafinasyon evreleri, kırılma indisi için fabrikalar, rafinasyon evreleri .. fabrika-rafinasyon. evresi'ne ait bulgular önemlidir, Özellikle ağartmada ve deodörizasyonda kırılma: indisinin yüksek oluşunun ; nedeni ağartmada yağa geçen eser miktar "ağartma toprağı ve deodörizasyohda ise antioksidan (sitrik asit) kullanımıdır Kimyasalkalite kriterleri; serbest yağ asitlerinde,, rafinasyon evreleri ve fabrika rafinasyon evresi ilişkisi, iyot sayısında,, fabrikalar ve rafinasyon .evresi, sabunlaşma .. sayısında, rafinasyon evreleri, toplam sabunlaşmayan, maddeler re demir miktarında ise, rafinasyon evreleri, fabrikalar ve fabrika-rafinasyon evresi ilişkisine ait bulguların önemli, olduğu gözlenmiştir. Yağ asitleri bileşimi yönünden; Stearik asit, oleik asit ve araşidik asifte fabrikalar arasında, Linoleik asitte ise hem fabrikalar hem de rafinasyon evreleri açısından ortaya çıkan bulgular önemli bulunmuştur. ’ Her iki işletmede de üretilen yağlarda demir miktarı fazla bulunmuştur (TS-86;. Maz-1,5 ppm’dir). .Ortalama 4,8 ppm. Bu miktar.insan sağlığı açısından sakıncalı (Codex Alimentarus Komitesi) bir durum oluşturmaktadır. Rafinasyonun birim aşamalarında sıkı bir kalite kontrolü ve elde edilecek bulgulara göre uygulamaların yönlendirilmesi gerekmektedir.
At this researah,it was intended ta study t he varıatians on the physical and Chemical features of the samples taKsn as suitable for ths trial dssign consisting of two factors at ths 'selectsd coincedental parcels from ünite stages of refinement of the sunflower oil produced oy the app 1 icat ion of physical and Chemical sfinemsnt and ta determine ths quaiity criterions belenging to these features. At the research,it was observed that a sery of laboratuary analysis’ were carried out and the results w re examined with the statistic methods the svidencas were deşeri bed with the desired i ilustrations at the discussion and the conclusion section.As to ths var iat ions related with quality çriterions,they wers studied in respect to the methods,refinement and relation between method and the refinement•period. Ths iren volüme in the oils producsd by using both method. was found in excessive amount.This i s. an undesirable arnount for human health.At ths end of the research, no . nattsr which method was applied at producing ,it is necessary for us to make. a strict ouality control on every producs stage and in accordance with this,the app ications (duration,. temperature,the arnount of ingredients and additional alteratiorıs to the system ete.) should be direeted.The fact that which method is mors handy and. how to get mare guality producing'can be determined by realising the above-mentioned iteras.

Description

Keywords

Ayçiçek yağı, Sunflower oil, Bitkisel yağlar, Plant oils, Kalite, Quality, Rafinasyon, Refining

Citation

Olgun, G. (1992). Fiziksel ve kimyasal rafinasyonla elde edilen ayçiçek yağının kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.