Türkiye’de ilkokula devam eden Suriyeli çocukların akran ilişkilerinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-08-09

Authors

Sinan, Feyza Nur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye‟de ilkokula devam eden Suriyeli çocukların akran ilişkilerinin incelenmesidir. Nitel modelde yapılandırılmış olan araştırmada, ilkokul 3. ve 4. sınıflara devam eden Suriyeli çocukların sınıf arkadaşlarıyla aralarındaki akran ilişkileri incelenmiştir. Bursa ili Osmangazi ilçesindeki bir devlet ilkokulunda yürütülen araştırmanın uygulaması 2016-2017 eğitim öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Mevcut çalışmada iki aşamalı bir yol izlenerek sosyometri ile görüşme tekniği art arda kullanılmıştır. İlk aşamada “oyun oynama” tercihine göre oluşturulan sosyometri 18 şubeden, 33‟ü Suriyeli öğrenciler olmak üzere toplamda 526 öğrenciye uygulanmıştır. İkinci aşamada ise 69‟u Türk, diğerleri Suriyeli öğrenciler olmak üzere toplamda 100 öğrenci ile görüşülmüştür. Araştırma sonucunda kız ve erkek, Suriyeli ve Türk tüm öğrencilerin daha çok kendi cinsiyetinden akranlarını tercih ettikleri bulunmuştur. Suriyeli ve Türk öğrencilerin karşılıklı vii olarak birbirlerini çok fazla tercih etmedikleri ve kız öğrencilerin erkeklere göre daha dışlayıcı olduğu bulunmuştur. Hem Türk hem Suriyeli öğrenciler birbirlerini tercih etmeme sebepleri olarak daha çok arkadaşlarının kaba davranışlarını örnek göstermişlerdir. Türk sınıf arkadaşları tarafından tercih edilmeyen Suriyeli öğrencilerin çoğunun Suriyeli sınıf arkadaşları tarafından da tercih edilmedikleri saptanmıştır.
The aim of this study is to examine peer relationships of Syrian children attending primary school in Turkey. In this qualitative study, the peer relationships of Syrian children attending 3rd and 4th grades of primary school with their classmates were examined. The research was conducted in an primary school in Osmangazi district of Bursa. The application was carried out in the 2016-2017 academic year and the techniques of sociometry and interviewing were followed and used in two-stage respectively. In the first stage, the sociometry, which was formed according to the preference of “playing games” was applied to 18 classes, 526 students, 33 of which were Syrian students. In the second stage, a total of 100 students were interviewed, 69 of whom were Turkish and the rest were Syrian students. As a result of the study, it was found that all of the students regardless of gender and nationality (boys, girls, Syrian, Turkish students) mostly preferred their peers from their own gender. It was concluded that Syrian and Turkish students do not prefer each other very much and female students are more likely to „exclude‟. Both Turkish and Syrian students cited the rude behaviours of their friends as an example of not preferring each other. It was determined that most of the Syrian students who were not preferred by their Turkish classmates were not preferred by their Syrian classmates either.

Description

Keywords

Akran ilişkileri, Peer relationships, Sosyometri, Suriyeli çocuk, Sociometry, Syrian children

Citation

Sinan, F. N. (2019). Türkiye’de ilkokula devam eden Suriyeli çocukların akran ilişkilerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.