Akışkan yataklı kazanların tanıtımı, fabrika atıklarının yakılmasının incelenmesi ve atık yakan pilot boyutta bir akışkan yatağın projelendirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1990-06

Authors

Yıldırım, Ahmet Murat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Uygun olmadan yanma özelliklerinden dolayı klasik yanma sistemlerinde atıkların verimli yanması zordur. Akışkan yatak yanma teknolojisi bu problemleri çözecek ve atıkların yanma verimliliğinin tabii bir çözümü olacaktır. Bu nedenle bu çalışma, akışkan yatakların özel amaçlı bir formu olan dolaş imli akışkan yataklarda yapılmıştır. 1.8 m yükseklikte, 113 mm iç çapındaki bir pilot dolaşımlı akışkan yatak yakma sistemi sistemi atık yakabilecek şekilde hesaplanmıştır. Bu sistemde partiküller siklon yardımı ile yanma odasına geri dönerler, öyle ki SO ve NO gazları yanma odasındaki yanma prosesinde kontrol edilmiş olur.
It is difficult to burn wastes efficiently in the classical combustion systems because of the unappropriate combustion properties. Fluidized Bed combustion technology solves these problems efficiently and it will be a natural choice for burning wastes. For these reasons, this study is carried out on circulating fluidized bed which is a special purpose form of classical fluidized beds. A pilot circulating fluidized bed combustion system, with 115 mm of inner diameter and 1.8 m in height was designed. In this system, particles turn back to combustion chamber with the help of a cyclone. SO and HO emissons are controlled in combustion process within the 2 x combustion chamber.

Description

Keywords

Akışkan yatak, Environmental pollution, Fluidized bed, Atıklar, Wastes, Hava kirliliği, Air pollution, Yakma sistemleri, Burning systems, Çevre kirliliği

Citation

Yıldırım, A. M. (1990). Akışkan yataklı kazanların tanıtımı, fabrika atıklarının yakılmasının incelenmesi ve atık yakan pilot boyutta bir akışkan yatağın projelendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.