B 242 numaralı (1793 tarihli) Bursa Mahkemesi Defteri (metin ve analiz)

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Kanal, Hümmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Mahkeme defterleri, kadılar tarafından tutulan defterlerdir. Devrin, idari, sosyal, siyasal, ekonomik ve askeri yönlerinin araştırılması ve özellikle kent tarihinin incelenmesi adına çok önemli arşiv belgeleridir. Nitekim bu çalışma da 1793 tarihli B 242 numaralı mahkeme defterinin bir ürünüdür. Çalışmanın yapılması belli metotlara bağlı olarak gerçekleşmiştir; Öncelikle defter günümüz Türkçe'sine çevrilerek, belge özetleri çıkarılmıştır. Araştırma eserlerden de faydalanılarak eyalet, mahalle, köy, esnaf, eşya ve kişi adları indeksleri çıkarıldı. Kamu görevlileri ve tayinleri, boşanma ücretleri ( mehir ve nafaka ) ile Bursa'nm çeşitli mekanlarında satışa konu olan ev, bağ-bahçe ve dükkan satışları tablolar halinde incelenmiştir.
Court reports are the reports that are recorded by judges. These archive documents have great importance at searching, administrative, social, political, economic, military acpects of old centuries and especialy city history. As a matter of fact this research is also a result of Bursa court report (B 242, 1793) The research concluded depending on definite metods ; First document summaries are made by translating the reports into Turkish. By making use of research reports information is obtained. Considering the information in reports state, quarter, village, trades, property and individual names are arranged in order. Civil cervent appointments, livelihoods, houses, vineyards and orchards, shops that are sold at Bursa are examined in tables.

Description

Keywords

Bursa, Ev ( menzil), Vergi, Mahalle, Köy, Eyalet, House, Tax, Quarter, Village, State

Citation

Kanal, H. (2004). B 242 numaralı (1793 tarihli) Bursa Mahkemesi Defteri (metin ve analiz). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.