Siklon filtrelerde girdap boyuna geometrik ve çalışma parametrelerinin etkisinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2011

Authors

Camuz, İbrahim

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, imal edilen alternatif bir siklonla, siklonlardaki bazı yapısal değişikliklerin performansa etkisi incelenmiştir.İmal edilen siklonun gövde uzunluğu, hava çıkış çapı, baca dalma yüksekliği ve siklon boyu değiştirilebilir durumdadır. Böylece bu parametreler incelenmiş ve etkileri elde edilmiştir.Tek bacalı siklon için, girdap oluşan noktalardaki basınç değişimi-debi ilişkisi incelenmiştir. Daha sonra aynı işlem çift bacalı durum için yapılmıştır. Tek bacalı durum için gövde boyunun basınç düşümü üzerindeki etkisi ve çift bacalı durum için siklon boyunun basınç düşümü üzerindeki etkisi elde edilmiştir. Daha sonra optimizasyon çalışması yapılmış ve en verimli geometrik şartlar elde edilmiştir.Çalışmanın son kısmında verim deneylerinden elde edilen tozların partikül analizi yapılmış ve sonuçlarımız mukayese edilmiştir.
In this study, some of dimensional variations effects on performance have been investigated by designing an alternative cyclone.At designed cyclone, air exit diameter, body length, chimney length and cyclone length are changeable. Therefore, these parameters have been investigated and effects of these parameters have been obtained.The relationship between pressure variation-air flow rate have been investigated at points where vortex occurred for cyclone with one chimney. Then same investigation have been done for cyclone with two chimneys. Effect of body length on pressure drop for one chimney and effect of cyclone length on pressure drop for two chimneys have been obtained. Then optimization study has been carried out and most efficient geometrical condition have been determined.In the last part, particle analysis of the dust that have been taken from the production test have been analyzed and compared with the results.

Description

Keywords

Siklon, Basınç düşümü, Girdap boyu, Cyclones, Pressure loss, Vortex length

Citation

Camuz, İ. (2011). Siklon filtrelerde girdap boyuna geometrik ve çalışma parametrelerinin etkisinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.