Farklı düzeylerde nitrat ile beslemenin perlitte yetiştirilen kıvırcık salata'nın verim ve nitrat içeriği üzerine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

1993-09-14

Authors

Aydınalp, Cumhur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, farklı düzeylerde nitrat ile beslemenin perlitte yetiştirilen kıvırcık salatanın (Lactuca sativa) verimi ve nitrat içeriği ile kimi makro ve mikro element konsantrasyonları üzerine etkileri araştırılmıştır. İki farklı kıvırcık çeşidi ile saksı denemesi kurulmuş yetiştirme ortamı olarak perlit kullanılmıştır. Bitkiler üç ayrı düzeyde nitrat azotu (100, 200 ve 400 mgl-x N03-N) içeren besin çözeltisi ile beslenmiştir. Besin çözeltisindeki nitrat konsantrasyonu artıkça her iki kıvırcık salata çeşidinde de taze ve kuru ağırlık yanında nitrat içeriği önemli düzeyde artış göstermiştir. Ayrıca kıvırcık salatanın toplam azot, fosfor ve magnezyum içeriği de çözeltideki nitrat konsantrasyonu ile ilişkili olarak önemli ölçüde artmıştır.
This study was intended to research the effects of different level of nitrate application on the yield, nitrate content and macro and micro element contents of lettuce (Lactuca sativa) grown on perlit. A pot experiment was estabilished with two kinds of lettuce and perlite was used as growing media. Plants were fertilized with three levels of nitrate solution {100-200-400 mgl-1 N03-N). It was found that the amount the fresh and dry matter yields of lettuce and it's N03-N content were significantly increased with increasing amounts of nitrate concent rations of nutrient solution. Total nitrogen, phosphorus and magnesium contents of the plants were also increased due to the nitrate concentration of solution.

Description

Keywords

Azotlu gübreler, Marul, Nitratlar, Perlit, Toprak, Verim, Nitrogen fertilizers, Lettuce, Nitrates, Perlite, Soil, Yield

Citation

Aydınalp, C. (1993). Farklı düzeylerde nitrat ile beslemenin perlitte yetiştirilen kıvırcık salata'nın verim ve nitrat içeriği üzerine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.