Karacabey-Arız ve Doğla köyleri tarım arazilerinin verimlilik durumlarının belirlenmesi ve toprak etüdlerinin yapılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998-02-26

Authors

Demirel, Kemal

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada, Bursa-Karacabey-Arız ve Doğla köyleri tarım alanı topraklarının, Toprak Etüd ve Haritalaması ile birlikte verimlilikleri de araştırılmıştır. LANDSAT- 5 TM uydu verileri ve Coğrafik Bilgi Sistem teknikleri kullanılarak detaylı toprak haritası hazırlanmış ve arazi kontrolleriyle toprak serileri ayırtlanmıştır. Arız ve Doğla köyleri sulama alanı toprakları, Neojen killi kireçli depozitleri üzerinde oluşmuştur. Proje alanında 6 ( altı ) toprak serisi tanımlanmıştır. Çoğunluğu ağır bünyeli olan bu topraklarda tuzluluk ve alkalilik sorunu bulunmamaktadır. Katyon değişim kapasitesinin büyük çoğunluğunu Ca + Mg oluşturmakta ve değerleri üst toprak horizonlarında 19.62 me/100g ile 42.14 me/100g arasında değişmektedir. pH değerleri 7.0 - 8.0 arasında olup kireç içerikleri genel olarak profil derinliği ile artış göstermekte ve üst toprak katmanlarında % 1.7 ile % 32.10 arasında değişmektedir. Organik madde içerikleri genelde düşük düzeyde olup % 1-3.5 arasında değişmektedir. Üst toprak derinliği dikkate alındığında bitkilerce alınabilir fosfor içerikleri; 0.6 kg/da ile 13.1 kg/da arasında değişmektedir. Ancak toprakların büyük çoğunluğunda yeterli değildir. Toprak serilerinin hemen hepsinde potasyum yeterli düzeydedir. Söz konusu topraklar, Toprak Taksonomisine göre Inceptisols, Mollisols, Entisols, Vertisol ordularında ve FAO/Unesco Dünya Toprak Haritası Lej andına göre ise Haplic Calcisol, Eutric Leptosol, Eutric Vertisol, Calcic Vertisol ve Calcaric Cambisol ünitelerinde sınıflandırılmıştır. Etüd yöresinde bitkisel üretimi sınırlayan faktörler önem sırasına göre, eğim ve toprak sığlığıdır.
In this research, detailed Soil Survey and Mapping study of the Karacabey-Arız and Doğla (Bursa) agricultural land soils have been made and their fertility have also been investigated. The detailed soil survey map have been produced by using Landsat-5 TM satellite data and geographic information system techniques and soil series have been distinquished with field works. The soils of Arız and Doğla agricultural land are formed on Neogene clay lime deposits. Six soil series have been recognized in the project area. Most of the soils are heavy texture and none of them has salinity and alkalinity problem. The cation exchange capacity varies from 19.62 me/100g to 42.14 me/100g in the surface horizons and Ca++ + Mg++ ions constitute big part of the CEC. The pH values are between 7.0 - 8.0 and the CaC03 contents generally increase with the depth and changes between 1.7 % and 32.1 % in the upper soil layers. The organic matter contents are generally low with values of 1 to 3.5 %. Taking in the consideration of surface soil depth, the available Phosphorus changes from 0.6 kg/da to 13.1 kg/da but this amount is not sufficient for most of the soils. In contrast, most of the soil series have sufficient level of Potassium. The considered soils have been classified as the orders of Inceptisols, Mollisols, Entisols, Vertisols and as the units of Haplic Calcisol, Eutric Leptosol, Eutric Vertisol, Calcic Vertisol and Calcaric Cambisol according to Soil Taxsonomy and FAO/Unesco Classification Systems respectively. In the survey area, the restriction factors of plant production according to the order of their importance are slope and shallowness of the soils.

Description

Keywords

Karacabey-Arız ve Doğla, Toprak etüd ve haritalama, Verimlilik, Sınıflandırma, Soil survey and mapping, Classification, Fertility

Citation

Demirel, K. (1998). Karacabey-Arız ve Doğla köyleri tarım arazilerinin verimlilik durumlarının belirlenmesi ve toprak etüdlerinin yapılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.