Grup teorisinin IR ve RAMAN spektroskopisinde bazı uygulamaları

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992-08-18

Authors

Göçkar, Hakan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Şu, amonyak, metilfloriir, metil klor dr, metilbromür, metil-iyodürün ait oldukları nokta grupları gözönüne alınarak temel titreşim modları ve ait oldukları simetri türleri, infrared ve Raman seçim kuralları belirlenmiştir. Projeksiyon işlemcisi yardımıyla iç koordinatlar çişinden simetri koordinatları elde edilmiştir. îç koordinatlardan simetri koordinatlarına dönüşümü sağlayan U matrisi ile potansiyel enerji ve kinetik enerji matrislerine uygulanan benzerlik dönüşümü sonucu köşegensel F ve G matrislerine ulaşılmıştır. Böylece, I birim matris olmak üzere detjFG - XI|=O denklemini; X. çözümleri, gözlenen frekansları verecek şekilde f matris elemanları seçilmiştir. Tamamen dötoronlanmış molekül için kuvvet sabitlerinin değişmediği kabulüyle frekanslar hesaplanmıştır. Her bir molekül için Tel 1er-Redlich oranları belirlenmiştir. Seçilen kuvvet sabitleri, frekanslar. Teler-Redlich çarpımları daha önceki verilerle uyumludur.
The previously observed frequencies of H205 CHaF. CH CZ, CHBr, CH I, NH , and their fully deuterated isotopes have been compared with those calculated by normal coordinate treatment. The force constants and Teller—Redlich products have been determined. The agreement between observed and calculated values is satisfactory.

Description

Keywords

Grup teorisi, Group theory, Spektroskopi, Spectroscopy

Citation

Göçkar, H. (1992). Grup teorisinin IR ve RAMAN spektroskopisinde bazı uygulamaları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.