Hafif inşaat malzemeleri (anorganik)

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992-02

Authors

Okucu, Arzu

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Betan ve sıva yapımında tüketilen kum, çakıl ve kırmataştan daha hafif olan malzemelere "Hafif agregalar" denir. Bunlar ya doğal halleriyle hafiftirler (pamza, diyatomit) veya yapay olarak uygun hale getirilirler (perlit, vermikülit, kil, şeyi, sleyt).Yan ürün olarak elde edilen bazı malzemeler de aynı o- zelligi taşıyabilir (kül, cüruf v.b). Büyük ölçüde inşaat sek töründe bu tip malzemelerin kullanılmasıyla taşıyıcı elemanlara gelen yükler azaltılır, ısı ve ses yalıtımı, don ve kimyasal etkilere karşı direnç sağlanır. Volkanik kökenli hafif agregalar puzzolanik özellikte olduğundan, bunlarla üretilen betonların mukavemeti artar. Refrakter, aşındırıcı, süzücü, emici, kriyojenik özellikleri tarım ve diğer sanayi dallarında da kullanılmaya elverişlidir. Asidik volkanizmanın ürünleri olan perlit ve pomza yatakları en çok ABD, BDT, Türkiye, Yunanistan, İtalya, Japonya vs.de bulunur. Hafif Yapı malzemeleri daha çok kalkınmış ülkelerde bolca tüketilir, ülkemizde ise henüz fazla kullanılma alışkanlığı bulunmayan bu malzeme türlerinin değeri gözetilerek daha çok tüketilecegi umulur.
Lighter aggregates relative ta sand,gravel and crushed stone which are used in cancrete and plaster,are called "lightweight aggregates".They may be natural such as pumice and diatomite ar .expanded Materials by heat process including perlite, veı— miculi te,clay,shale and slate.Some waste products may hold the same properties as well (coal ash, slag, ete). By widely using these aggregates in making buildings; as well as the loads that act on supporting systems can be reduced,also improved heat and sound isalation and resistance to frost and Chemical agents can be achieved.Since volcanic based lightweight aggre-gate5 have puzzolanic properties,they strengthen the ordinary cancrete. Refractory, abrasive, -filtering, cr iogen ic, absorbent properties are suitable for agricultural and other industrial purposes. Some acidic volcanism products like perlite and pumice are widespread in the USA,the CIS,Turkey,Greece,Japan, and ete. Lightweight construction materials are consumed by Far in developed countries.Though in recent years the domestic consumption of these raw materials is not at a satisfactory level,it is hoped that they will be considered to be valid and be used increasingly in Turkey.

Description

Keywords

Diatomit, Diatomite, Hafif inşaat malzemeleri, Light construction materials, Kil, Clay, Perlit, Perlite, Ponza, Pumice, Uçucu kül, Fly ash, Vermikülit, Vermiculite

Citation

Okucu, A. (1992). Hafif inşaat malzemeleri (anorganik). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.