Suriye İç Savaşı’nın Türk dış politikasına ve Türkiye’nin güvenliğine etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-06-25

Authors

Ebrem, İlker Salih

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tezin inceleme alanını Türkiye’nin dış politikasında Suriye İç Savaşı kaynaklı yaşanan değişimler ve Suriye İç Savaşı nedeniyle Türkiye’nin güvenlik tehdidi algılaması yaşadığı sektörler oluşturmaktadır. Tezde genel olarak Suriye İç Savaşı ile birlikte Suriye’de etkin rol oynayan küresel ve bölgesel aktörlerin Türkiye ile ilişkilerinde Suriye nedeni ile değişimler yaşandığı öne sürülmekte ve Suriye’de yaşanan iç savaşın yansımalarının Türkiye’nin askeri, ekonomik, toplumsal ve enerji güvenlik alanlarında tehditler oluşturduğu öne sürülmektedir. Türkiye 2001-2011 yılları arasında Suriye ile kurduğu ilişkileri iç savaş nedeni ile devam ettirememiştir. Suriye’de İç Savaşın yaşanması ile birlikte birçok aktör Suriye İç Savaşı’na müdahil olmuştur. Bu süreç içerisinde Türkiye’nin mevcut aktörlerle ilişkileri Suriye’de yaşanan gelişmeler paralelinde asimetrik bir şekilde devam ettirilmiştir. Türkiye’nin özellikle ABD ve Rusya ile ilişkileri Suriye’de yaşanan dönemsel gelişmeler bağlamında değişim göstermiştir. Türkiye ve Suriye’de yaşanan gelişmelerde önemli rol oynayan ulusal aktörlerin uyumlu bir Suriye politikası geliştirememesi, Suriye sorununun çözümüne katkı sağlamadığı gibi toplu göç hareketlerinin yaşanmasına ve devlet dışı aktörlerin ortaya çıkmasına sebebiyet vermiştir. Göç ve devlet dışı aktörler ise Türkiye’nin askeri, ekonomik, toplumsal ve enerji güvenliğine etki etmiştir. Türkiye’nin bölgesel ve küresel aktörler ile ilişkilerinin geleceğinde Türkiye’nin güvenliğini tehdit eden alanlar belirleyici rol oynayacaktır. Suriye’de üniter yapının korunması ve göç etmek zorunda bırakılan halkın geri dönmesinin sağlanması Türkiye’nin dış ilişkileri ve güvenliği bakımından önem taşımaktadır.
The purpose of this dissertation is to provide an analytical discussion on the Syrian’s Civil War’s impact on Turkey’s foreign policy. It’s generally suggested in the thesis that relations between Turkey and global regional actors that have active role in Syrian have changed due to this Syrian civil war. And also it is suggested that this Syrian Civil War creates threat in the areas of Turkey’s military, economy, social and energy security. Turkey could not continue the relationship with Syrian that started between 2001 and 2011 because of the civil war. With the civil war in Syrian many actors have been involved in this war. Turkey’s relations with those actors have been continued asymmetrically parallel to the developments in Syrian. Turkey’s relations especially with USA and Russia have changed with the periodical developments in Syrian national actors playing an important role in developments in Turkey and in Syrian. Failed to develop a cohesive Syrian policy. Actually this led to mass migration movements and the emergence of non-state actors. These migration movements and non-state actors influenced Turkey’s military, economy, social and energy security. Those areas that threaten security of Turkey will have an important role between Turkey and global, regional actors. Protection of the unitary structure in Syria and ensuring the return of the people forced to migrate are important for Turkey’s foreign relations and security issues.

Description

Keywords

Suriye İç Savaşı, Syrian Civil War, Türk dış politikası, Türk dış politika değişiklikleri, Arap Baharı, Türk dış politikasının parametreleri, Turkish foreign policy, Changes in Turkish foreign policy, Arab Spring, Parameters of Turkish foreign policy

Citation

Ebrem, İ. S. (2019). Suriye İç Savaşı’nın Türk dış politikasına ve Türkiye’nin güvenliğine etkileri. Yayınlanmamış doktora tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.