Optiksel olarak aktif bazı maddelerin verdet sabitlerinin deneysel ölçümü: Faraday olayı

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994-09

Authors

Bursa, Nilüfer

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmamızda, lineer polarize ışık ışınımı polarizasyon düzleminin, manyetik alan içindeki maddeden, alana paralel yönde geçerken dönmesi şeklinde ifade edilen Faraday Etkisi, deneysel olarak incelenmiştir. Fakat öncelikle, olayın daha iyi anlaşılabilmesi için, bobinlerin oluşturdukları manyetik alan, polarizasyon, polarizörler ve dedektörler konularına kısaca değinilmiştir. Aynca Optiksel Aktivite ve Faraday Etkisi konulan da kısaca ele alınmıştır. Deneysel çalışma için optikçe aktif madde olarak, daha önce üzerlerinde inceleme yapılmış olan, Karbon tetraklorür, Toluen, Kloroform ve üzerinde ilk defa inceleme yapılacak olan, U.Ü Kükürtlü tesislerinden alınma kaplıca suyu kullanılmıştır. Maddelerin her biri için değişik manyetek alan değerlerinde, polarizasyon düzlemini döndürme açılan bulunmuş ve sonra bu açılann, manyetik alan ve ışığın içinden geçtiği maddenin boyuna bağlı grafikleri çizilerek eğimlerinden, çalışmanın asıl amacı olan ve Faraday Etkisinin büyüklüğünü veren Verdet sabitleri bulunmuştur.
In this study we investigated the rotation of polarization vector for some optically active materials by using Faraday Effects. These materials are Carbon tetrachloride, Toluene, Chloroform and bot spning water which is taken from Uludağ University Physical Rehabilations Çenter - BURSA. Verdet constant of these materials are determined. The experimental results are compared with other literatüre and they are vety comparable within experimental errors. The Verdet constant of hot spning water of Bursa is determined first time.

Description

Keywords

Faraday, Karbon tetraklorür, Kloroform, Manyetik alanlar, Toluen, Verdet sabitleri, Carbon tetrachloride, Chloroform, Magnetic fields, Toluene, Verdet constants

Citation

Bursa, N. (1994). Optiksel olarak aktif bazı maddelerin verdet sabitlerinin deneysel ölçümü: Faraday olayı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.