Doğrusal programlama modeli ve bir otomotiv yan sanayii işletmesinde uygulama denemesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994

Authors

Meydan, Engin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

İşletmeler gelişebilmek için faaliyetlerini verimli şekilde sürdürmek zorundadırlar. Aynıca uzun dönemde kârını sürekli kılabilmek için yöneticiler sağlıklı karar vermek durumundadırlar. Yöneticilerin sağlıklı karar verebilmelerinin bu bakıma matematiksel modellerden yararlanma derecelerine bağlı olduğunu söyleyebiliriz. Bu ihtiyaç her geçen gün, yeni araçların bulunması ve uygulamaya konulmasını zorunlu kılmıştır. Bugün geniş bir alanda uygulanan karar verme modelleri yöneylem araştırması bilimi içinde incelenmektedir. Hızlı bir gelişme gösteren Yöneylem Araştırmasında Doğrusal Programlama Modelinin de önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Çalışmamızda üretim planlama modeli olarak da kullanılan doğrusal program lama modelinin ilk önce kısaca teorik esası tanıtıldı. Sonra bir otomotiv yan sanayinde yüzbir değişkenli ve yüzyirmialtı kısıtlayıcılı model kurularak uygulaması yapıldı.
Industries must carry out their activities productivety to improve themsel1 The directors also, have to make the right decisions to keep their proflfcslihigh.In order to realise this profit target it can be said that, making the right decision.' is connected to using the relavant mathematical models. 4 This need makes inventing new methods and putting them into practice, day b] day, necessary today, making decision models which are used in this large field, are being tried and tested in process management. ît is seen that the linear programming model captures an important place in process management which is also showing rapid improvement. In this piece of work first of all the linear programming model which is also used as a production planning model, has been shortly introduced theoricallyj then : the practical model has been set up whith 101 variables and 126 restrictions in a car manufacturing support industry.

Description

Keywords

Doğrusal programlama, Ekonometri, Otomotiv yan endüstrisi, Programlama, Yöneylem araştırması, Üretim planlaması, Linear programming, Econometrics, Automotive supplier industry, Programming, Operations research, Production planning

Citation

Meydan, E. (1994). Doğrusal programlama modeli ve bir otomotiv yan sanayii işletmesinde uygulama denemesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.