Geri dönmeyen tüketici kredileri ve ekonomide hâsıl olan etkileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2007-04-04

Authors

Bulur, Nazan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, tüketici kredilerini tanımlamak; bu kredilerin geri dönüşünde yaşanacak birtakım olumsuzlukların ekonomide yaratacağı etkiler hakkında bilgi vermektir. Araştırmada öncelikle bireysel krediler içerisinde tüketici kredileri ve kredi kartı kavramına değinilmektedir. Bunun için ülkemizde bankacılık sisteminde yaşanan değişimler ve tüketici kredilerinin gelişimi incelenmiştir. Çalışmanın bir sonraki safhasın tüketici kredileri ve kredi kartlarının ekonomi üzerindeki etkilerine ayrılmıştır. Çalışmanın sonunda, kredi riski ve problemli kredi kavramı ele alınarak tüketici kredilerinin geri dönüşünde yaşanacak sorunların ekonomik etkileri incelenmiştir. Özellikle son yıllarda tüketici kredileri içinde kredi kartlarının payının hızla arttığı gerçeğinden hareketle, geri dönmeyen tüketici kredilerinin ekonomik sorunlardaki payının ne olduğu sorusuna yanıt aranmıştır. Amaç, tüketici kredilerinin tahsis ve kullanım aşamasında yaşanabilecek bir takım ekonomik problemlerden söz ederek ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde bu enstrümanların daha dikkatli kullanımını sağlamaktır.
This thesis aims to define consumer loans and to provide information on the possible negative effects of unpaid loans on the economy. This research focuses primarily on consumer loans and the concept of credit cards within personal loans. For this reason, the changes occurring in the banking sector and the development of consumer loans in Turkey have been examined. The next stage of this study deals with the effects of consumer loans and credit cards on the economy. At the end of the study, the economic impact of problems occurring on pay-back of consumer loans are examined considering the credit risk and the concept of problematic loans. Considering the sudden increase in the share of credit cards within consumer loans especially in recent years, an answer to what extent the unpaid consumer loans have impact on economic problems is explored. The aim is to ensure caution in use of these instruments in developing countries such as Turkey, by means of explaining problems encountered during allocation and use of consumer loans.

Description

Keywords

Tüketici kredisi, Consumer credit, Kredi Kartı, Economy crisis, Ekonomi kriz, Geri dönmeyen tüketici kredileri, Loan card unpaid consumer loans

Citation

Bulur, N. (2007). Geri dönmeyen tüketici kredileri ve ekonomide hâsıl olan etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.