Kuruluşu, gelişme süreci ve geleceği açısından Türk endüstriyel iplik sektörü

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Korkmaz, Emir Zafer

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin endüstriyel iplik üretimindeki rekabet şansının değerlendirilmesidir. Küreselleşmenin doğal bir sonucu olarak Türkiye giderek zorlaşan piyasa şartlarında öncelikle mevcut durumunu korumak zorundadır.Bu sebeble araştırmanın en önemli noktası sektör profilinin çıkarılması ve arz talep durumunun değerlendirilmesidir.Dünya endüstriyel iplik üretiminde ön sıralarda yer alan Türkiye’nin üretim, tüketim ve kapasite durumu ile gelecekteki projeksiyonunun tesbiti amaçlanmıştır. Araştırmanın neticesinde Uzak Doğu’nun, başta ucuz hammadde ve işçilik maliyetleri olmak üzere damping uygulaması nedeni ile Türkiye’nin rekabet şansının çok düşük olduğu görülmüştür. Özellikle Avrupa pazarına olan yakınlık,kalite ve markalaşma ile katma değer yaratan ürünler üzerine yoğunlaşarak sektörün geleceğinde söz sahibi olunabilir. Sonuç olarak ithalatın iç tüketimdeki payı sınırlı tutularak yerli üretici desteklenmeli ve sektörden kaçışlar önlenmelidir. İç pazarın daraldığı, dış pazarda ise aşırı rekabetin olduğu bir dönemde sektörün ayakta kalması ve rekabet gücünün oluşması için özellikle devlet desteğine de ihtiyaç duyulmaktadır. Yatırım ortamındaki destek ve iyileştirmeler de üretimi arttırdığı gibi ,dış pazarlarda sektöre mücadele gücü kazandıracaktır.
The objective of this study is to evaluate the competition chance of Turkey at industrial thread production. As a natural result of globalization, Turkey, before all, should keep it's present position against market conditions which are getting hard day by day. For this reason, the most important point of the research is to prepare sector profile and to evaluate supply and demand situation. It is aimed to determine the production, consumption and capacity situation and future projection of Turkey who is one of the leader industrial thread manufacturers. As a result of research, since Far East has reduced sale prices mainly as cheap raw material and labor costs, it was realized that the competition chance is very low. Through concentrating on the closeness to European market, quality, being brand and value added products, it can be involved to the future of the sector. As a result, local manufacturers should be supported through keeping share of import at local consumption limited and the leavings from sector should be prevented. At a period in which local market is getting smaller and an excessive competition is present at foreign market, government support is needed to keep sector alive and set the competition power. The support and improvements at investment environment will increase the production and supply the sector struggle power at foreign market.

Description

Keywords

Tekstil ve tekstil mühendisliği, Textile and textile engineering, İplik, Yarn, Türkiye, Turkey

Citation

Korkmaz, E. Z. (2005). Kuruluşu, gelişme süreci ve geleceği açısından Türk endüstriyel iplik sektörü. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.