Proton ve fluor spini içeren bazı organik moleküllerde NMR aşırı ince yapısının bilgisayar yardımıyla elde edilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998-07-27

Authors

Ovalıoğlu, Hüseyin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

AB2, A2B2, A2B3, ANX, ABC ve A3BC tipi moleküllerde çekirdeklerinin tümünün 1/2 spinli olması durumunda NMR aşın ince yapısını elde etmek üzere çeşitli 8 kimyasal kayma ve çeşitli Jy endirekt spin-spin bağlaşım katsayıları için, herbir sistemin enerji matrisleri oluşturuldu (Abragam 1973, Akitt 1992 ve Apaydın 1991). Bu sistemlerin enerji özdeğerlerini ve özvektörlerini hesaplamak için JACOBI programı kullanıldı. Geçiş olasılıkları ve geçiş enerjilerini hesaplamak için tararımızdan geliştirilmiş bir program uygulandı. Herbir sistemi ayrı ayrı çözümlemek gerekti. Tüm sistemler için toplam spinler ve bunların izdüşümleri belirlendikten sonra, sisteme ait dalga fonksiyonları çizelgesi oluşturuldu. Enerji Hamiltoniyeni kullanılarak sekular determinant oluşturuldu. 8 ve J'ye çeşitli değerler verilerek JACOBI programı ile enerji özdeğerleri ve karıştırma katsayıları hesaplandı. Bunlara karşılık gelen enerji düzey şeması oluşturuldu. Geçiş olasılıkları ve Hz cinsinden geçiş enerjileri, ilgili Hamiltoniyen kullanılarak tararımızdan hazırlanmış ve geliştirilmiş bir yazılım programı ile hesaplandı. Böylece kuramsal spektrumlar elde edildi. Bazı tip moleküllerin deneysel spektrumları ile elde edilen kuramsal spektrumların uyuştuğu gözlendi.
The energy matrices of molecules of AB2, A2B2 A2B3,ANX, ABC and A3BC type in the case of spin 1/2 have been calculated for several chemical shifts and several indirect spin- spin coupling coefficients (Jij) to obtain NMR hyperfine structure of such systems. The JACOBI programme were used to calculate eigenvalues and eigenvectors of these systems. We have developed a programme to calculate the transition probabilities and the transition energies. It was necessary to solve each system separately. After determination of the total spins and their projection, the wavefunctions diagram of the system has been made. The secular determinant has been made using energy Hamiltonien. The energy eigenvalues and mixing coefficients have been calculated giving several values to the 8 and J by JACOBI program. The energy level diagram that correspond to these values have been made. The transition probabilities and the transition energies in Hz have been calculated, using Hamiltonien above, which was produced and developed by us. Thus theoretical spectrums have been obtained. It was observed that the experimental spectra of several molecules were in good agreement with the theoretical spectra.

Description

Keywords

Manyetik rezonans spektroskopi, Organik moleküller, Magnetic resonance spectroscopy, Organic molekules

Citation

Ovalıoğlu, H. (1998). Proton ve fluor spini içeren bazı organik moleküllerde NMR aşırı ince yapısının bilgisayar yardımıyla elde edilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.