Esterabadi ve Şerhu'l Kafiyesi ışığında Nahiv ilmindeki yeri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Yazguliyev, Amanmırat

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Arapça'nın klâsik İslâmû disiplinler ve İslâm medeniyeti için ortak dil olduğunu söylemek mümkündür. Arap Dili üzerine en değerli eserlerden biri, İbn Hâcib'in el-Kâfiye'sidir. İfadeleri oldukça muğlak olan bu esere çok sayıda şerh yazılmış ve bu şerhler Orta Asya ve Osmanlı medreselerinde ders kitabı olarak kullanılmıştır.Şüphesiz, el-Ester'si el-Kâfiye'nin en önemli şerhlerinden birisidir. el-Esterâbâdû eserinde yalnızca el-Kâfiye'yi şerh etmez, aynı zamanda kendisinden önceki pek çok dil âliminin görüşlerini inceleyerek bunların bir kısmını destekler ve hatalı gördüğü diğerlerini de eleştirir. Her konuda kendi görüşleri ve tercihlerini de ifade etmesi, el-Esterâbâdû'nin Şerh'ini daha değerli hale getirmektedir.Bu tezde, el-Esterâbâdû'nin etkilediği ve etkilendiği şahıslar, Arap gramerine (nahivilmine) katkıları, görüşleri ve bu alandaki yeri ele alınmaktadır.
It may be said that Arabic is lingua franca for the classical Islamicdisciplines and civilization. One of the most valuable works upon Arabic languageis İbn Hâcib'in el-Kâfiyeh. Numerous commentaries were written for this workwhich its expressions are quite ambiguous and these commentaries were used astextbook in Central Asian and Ottoman madrasahs. Certainly, al-Astâbâdû's Şerhu'l-Kâfiyeah is one of the most important commentaries of al-Kâfiyah. In hiswork, al-Astarrâbâdû does not only comment onal-Kâfiyah but also examines theviews of many former philologists and supports some of them and critisizes theothers which he thinks they are false. To express his own view and choice on everysubject makes al-Astarrâbâdû Sharh more valuable. In this thesis, the peoplewhom he effected and he was effected, his contributions to Arabic grammar (syntax), his views and his place in this area were examined.

Description

Keywords

Din, Religion

Citation

Yazguliyev, A. (2005). Esterabadi ve Şerhu'l Kafiyesi ışığında Nahiv ilmindeki yeri. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.