Ağaç ve kağıt kurutmasında ısı ve kütle transferinin incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1994-09-12

Authors

Gündüz, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada ağaç kurutmanın tarihi gelişimi, sanayideki yeri ve ağacın fiziksel ve kimyasal özellikleri detaylı olarak incelenerek ağaç kurutmasının ağaç endüstrisinde uygulanış şekilleri araştırıldı ve bunlardan en uygun kurutma yöntemi olan sıcak hava ve su buharı ile kurutma metodu üzerinde detaylı inceleme yapıldı. Daha sonra ısı ve kütle transferi analojisi ve gözenekli, higroskopik yapıya sahip olan ağacın içinden sıvı akışı incelendi. En son olarak da model olarak ele alman 11 mm kalınlığındaki bir ağaç parçacığının üzerinde cereyan eden ısı ve kütle transferi olayım tek boyutlu olarak matematiksel modelleyip bu model üzerinde sıcaklık ve nem değişimlerini belirlenen sınır şartlan ve kabüller çerçevesinde 24 saatlik bir kurutma süresi içinde değişimi, oluşturulan model eşitliklerinin hazırlanan bir bilgisayar Fortran programı yardımı ile çözülmesi ile grafik olarak elde edildi. Elde edilen sonuçlar daha önce yapılmış olan deneysel verilerle karşılaştırılarak uygunlukları gözlendi.
In this study, heat and mass transfer between porous material and its environment during the drying of porous materials are investigated. For this purpose, as an application field of drying, especially application modes of wood drying in industry are examined. Matematical modelling of heat and mass transfer in drying processes is done. This constructed model is applied to wood materials drying. Obtained equations are solved by using finite differance method in computer. Results are discussed and compared with experimental data in the literature by considering temperature and moisture distributions.

Description

Keywords

Ağaçlar, Isı geçişi, Kağıt, Kurutma, Kütle aktarımı, Trees, Heat transfer, Paper, Drying, Mass transfer

Citation

Gündüz, M. (1994). Ağaç ve kağıt kurutmasında ısı ve kütle transferinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.