Hasıl işleminin çözgü kopuşlarına etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992-09-16

Authors

Eken, Soner

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Dokuma işlemi sırasında; tarak, gücü, lamel, arka köprü, tezgahın ipliğin aşınmasına neden olan kısımlarıdır. Bunlardan başka, ipliklerin, dokuma sırasında birbirleriyle sürtünmeside ipliğin aşınmasına sebep olur. Aşınma direnci ile dokuma randımanı arasındaki ilişki herkesin kabul ettiği önemli bir gerçektir. Dolayısı ile ipliklerin aşınma direncini artıracak herhangi bir işlem doğrudan dokuma verimliliğini yükseltecektir. Bir tekstil işletmesinin ekonomikliğinde verimliliğin etkisi oldukça yüksektir. Fakat kalite düşük oluyorsa, bu çeşit yüksek verimlilikte bir üretim, ekonomik olmayacaktır. Haşıl ve özellikle haşıllama işleminin en iyi kalitede ve en yüksek randımanda bez üretilmesinde büyük ve çok önemli katkısı olacaktır. Haşıl işleminin çözgü kopuşlarına etkisini belirlemek amacıyla; önce çeşitli çözgü iplik özelliklerine sahip leventlerin haşıl deneyleri yapılmıştır. Çözgü leventlerinden alman haşıllı ve haşılsız ipliklerin özellikleri ölçülmüş ve haşıllama işlemi sonrasında ipliğin özelliklerindeki değişimler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda görülen; haşıllama işleminin, kopma kuvveti, kopma mukavemeti, kopma işi değerlerinde artış meydana getirdiği, kopma uzaması değerini de düşürdüğüdür. Ayrıca her haşıl deneyi yapılırken haşıllama esnasında uygulanan haşıl teknik parametreleri incelenmiş ve haşıl madde miktan, makina hızı, haşıl teknesi baskı değerlerinin, haşıl alma oranında büyük rol oynadığı görülmüştür. Haşıllı ve haşılsız iplik değerleri, haşıl teknik parametreleri ile ilgili grafikler çizdirilmiştir. Tüm bu deney ve incelemelerin sonucunda; haşıllama işleminin çözgü ipliğinin kopuşu üzerinde etkili olduğu ifade edilmiştir.
In this study, the effect of sizing operation on the warp breakage are examined In the first chapter, initially the purpose and aims of the study and then some basic defînitions relevant to the sizing operation are presented. In the second chapter, a summary of the literatüre survey is given. In the third chapter, the properties of warp yams used throughout the experimental work and sizing machines, weaving machines with their features are presented. Subsequently, the method of the study, yarn testing procedures and measurements of sizing technical values and the methods of warp breakage’s measurements are explained. In the fourth chapter, experimental results are presented. In the fifth chapter, with the aim of experimental results, the relationship between the properties of warp thread and sizing operation is discussed and their importance in regard of warp breakage is evaluated. Finally some suggestions are made for future studies.

Description

Keywords

Dokuma endüstrisi, Weaving industry, Haşıllama, Size application, Çözgü kopuşları, Warp breakage, İplik, Yarn

Citation

Eken, S. (1992). Hasıl işleminin çözgü kopuşlarına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.