Gecekondu bölgelerindeki sosyo-ekonomik ve demografik yapının suç olgusuna etkileri Bursa-Osmangazi yaklaşımı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Zengin, Cevdet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

1950'li yıllardan itibaren hızlı bir şekilde kırsal alanlardan ve köylerden kentlere doğru iş bulma ve daha iyi yaşam koşulları elde etmek için göç başlamıştır. Başlayan bu göç akınının sonucunda;tarım alanına makinenin girmesiyle birlikte kırsal kesimlerde büyük iş gücü açığa çıkmıştır. Başka bir ifadeyle, kırsal yapıda yaşanan hızlı nüfus artışı ve toprağın parçalanması, kentin de çekiciliğiyle birleşerek hızlı bir kentleşme sürecinin yaşanmasını gerçekleştirmiştir. Çeşitli sosyal, ekonomik ve sosyo-kültürel nedenlerle insanların kent ağırlıklı kalıcı ve sürdürülebilir bir hayatı tercih etmesi, sanayileşmenin hızlandırıcı etkisi sonucu kırsal alandan kentlere göç ile sağlıksız, plansız, çarpık ve sorunlu kentleşme sürecini başlatmıştır. Bu çalışmada bu sürecin altında yatan nedenlerle birlikte göç ve kentleşmenin doğurduğu sosyal değişmeyi ele almak, yanında sosyal değişmenin büyük kentlerde oluşan çarpık yapılaşmada yani gecekondu bölgelerinde yaşayan insanların sosyo-ekonomik ve demografik yapısının suç olgusuna etkileri ve özellikle ekonomik ağırlıklı suçların altında yatan nedenler araştırılmıştır. Özelde Bursa-Osmangazi ilçesi Polis Sorumluluk bölgesinde meydana gelmiş faili belli suça konu olayların polis merkezlerine intikal etmiş olanlarından derlenen olaylarla kentleşme, gecekondu bölgeleri, suç bağlamında bir bakış açısı kazanmak amacıyla yapılmıştır. Özellikle 2000-Kasım, 2001 -Şubat döneminde ortaya çıkan ekonomik kriz sonucu zor yaşam koşullan nedeniyle; önceki yıllara nazaran ekonomik ağırlıklı suçların oluşumundaki değişimleri Bursa Emniyet Müdürlüğü bilgi işlem veri tabanı adaptasyon projesi havuzunda yer alan bilgilerin değerlendirmesi yapılarak kriz öncesi ve kriz sonrasındaki olan suç olayları arasındaki artış ve azalışın incelenmesine çalışılmıştır.
Migration has begun from rural areas to cities due to find new opportunities and good living conditions. Since 1950's of this migration process with mechanization in farming the number of force unemployment increased. In other words due to high population in rural areas and division of lands in small parts in addition opportunities of city life, an evitable process of urbanization has occurred in recent decades. Various economic, social and social-cultural reasons make people choose urbanized life. Due to industrialization process there has been on uncontrolled migration and swift migration from rural areas to cities. This uncontrolled migration has also caused unhealthy and unplanned urbanization. In this study, it is researched for the reasons that have social revolution that was caused by urbanization and migration. Besides it has been studied what kind of social and cultural and economic conditions of migrated people are effective on crime rates and crime variety, especially economic crimes. This study specially concerns that the crimes, which were committed in Bursa-Osmangazi Police area of responsibility. I intended to gain a new focus on crime, especially economical crisis, which took place in November 2000 and February 2001, and increased crime rates. It is studied that all. Crime rates are investigated by help of Bursa Police Department of data base process unit of data pool. In this assessment, it was aimed that last crime rates and variations are evaluated between 2000 November and 2001 February crisis so on.

Description

Keywords

Kentleşme, Kent, Gecekondu, Suç, Ekonomik kriz, Urbanization, City, Squatter house, Crime, Economic crisis

Citation

Zengin, C. (2004). Gecekondu bölgelerindeki sosyo-ekonomik ve demografik yapının suç olgusuna etkileri Bursa-Osmangazi yaklaşımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.