Pamuklu bezayağı dokuma kumaşlarda kıvrım değerlerini tahminleyici bir uzman sistem çalışması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998-11-20

Authors

Ağır, Yahya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada %100 ham pamuklu bezayağı kumaşlarda atkı ve çözgü kıvrımının etkilendiği parametreler ile kumaş eni ve boyu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İlk bölümde çalışmanın amacı ve genel bilgiler ortaya konmuştur. İkinci bölümde konuyla ilgili yapılmış çalışmalar özet olarak sunulmuştur. Üçüncü bölümde araştırmada kullanılan ipliklerin özellikleri verilmiş, yapılacak deneyler ve yöntemler sunulmuştur. Dördüncü bölümde, yapılan deneylerden elde edilen sonuçların yorumu yapılmış, kıvrım oluşumu ve değişiminde etkili olan parametreler ve etki dereceleri ortaya konmuştur. Atkı ve çözgü kıvrımını tahminleyici amprik bir veri tabanı oluşturulmuştur. Son bölümde genel bir değerlendirme yapılmıştır.
In this study, the becavior of yarn crimp and its effects are wxamined with reference to % 100 cotton woven fabrics. In the first chapter, the aim and general scope of the study is given. In the second chepter, relevant literature and important studies are summarised. In the third part the specifications of the yarns used and, the test methods are given. In the forth part, the experiment results are presented, the parameters affecting the crimping and crimp distribution are discussed. In the last part a general conclusion and outcome of the study is given.

Description

Keywords

Bezayağı dokuma, Dokuma kumaşlar, Kıvrım değerleri, Pamuklu kumaşlar, Uzman sistemler, Plain weave, Woven fabrics, Plait worth, Cotton fabrics, Expert systems

Citation

Ağır, Y. (1998). Pamuklu bezayağı dokuma kumaşlarda kıvrım değerlerini tahminleyici bir uzman sistem çalışması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.