Selektif beta-reseptör blokeri metoprololün antihipertansif etkinliği, yan tesirleri, tolerabilitesi ve lipid metabolizmasına etkisinin araştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Sungur, Hasan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, esansiyel hipertansiyon tanısı almış 27 olguda, kardiyoselektif beta-bloker metoprolol 'ün antibipertansif etkinliği, tolerabilitesi ve metabolik etkileri araştırılmıştır. Sonuçta; günlük ortalama 200 mg metoprolol ile antihipertansif etkinliğin 1. hafta sonundan itibaren başladığı, olguların % 85.1' inde yeterli düzeyde cevap alındığı, tansiyon arteriyeldeki düşmenin yatar vaziyette ve ayakta, sistolik ve diastolik değerlerde ortalama % 14.2 oranında gerçekleştiği, rastlanan yan tesirlerin önemsiz derecede olduğu, laboratuvar parametreleriyle, lipid metabolizmasında anlamlı değişiklik meydana gelmediği görülmüştür. Özetle; metoprolol' ün esansiyel hipertansiyon tedavisinde yeterli etkiye sahip, laboratuvar parametreleri ve lipid metabolizmasında değişiklik yapmayan ve iyi kolere edilen bir ilaç olduğu kanaatine varılmıştır.

Description

Keywords

Antihipertansif ajanlar, Hipertansiyon, Lipidler, Metoprolol, Antihypertensive agents, Hypertension, Lipids

Citation

Sungur, H. (1989). Selektif beta-reseptör blokeri metoprololün antihipertansif etkinliği, yan tesirleri, tolerabilitesi ve lipid metabolizmasına etkisinin araştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.