Bilgi tabanlı organizasyonlarda liderlik

Loading...
Thumbnail Image

Date

2004

Authors

Çağlayan, Arzu

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yeni dünya, enformasyonun değer kazandığı, somut varlıkların yerini bilgi gibi soyut değerlerin aldığı dünyadır. Bilgi varlığı artık organizasyonlar için başarının temelidir. Bu başarı gerekliliği organizasyonları bilgi varlığı oluşturmak ve yönetmek olarak tanımlanan "Bilgi Yönetimi" kavramına götürmektedir. Şirketler rekabet avantajı sağlamak için, müşterilerin taleplerine ve önerilerine anında cevap vermek, üretimini beklenen kalitede gerçekleştirmek ve ürünlerini tüketicilere zamanında ulaştırmak zorundadır. Bilgi Yönetimi, oluşturduğu organizasyonel bilgi yapısıyla, kilit bilgi kaynaklarını korumakta, değişimi, esnekliği getirmekte ve verimlilik sağlamaktadır. Bilginin önemi, gün geçtikçe artarken onu kontrolsüzce yönetmeye çalışmak bilgi verimsizliğine yol açmaya ve organizasyonel bilginin kaybedilmesine veya varolan bilginin zarar görmesine neden olur. Hızla değişen ve yeni çözümler gerektiren iş dünyasında bilginin etkili bir şekilde yönetUmesi bilgi liderlerinin varlığına bağlıdır. Bu liderler dönüşümcü liderler olarak adlandırılmaktadır. Bu tezde, işletmelerin bilgi yönetimi uygulama aşamalannı planlamaları ve etkin bir şekilde yararlanmaları amacıyla bilginin iyi bir şekilde tanımlanıp, organize edilmesine ve kullanılmasına imkan verecek bir bilgi yönetim modeli ve bilgiyi en etkin şekilde yönetebilecek olan bilgi çağı liderleri olarak tanımlanan dönüşümcü liderler ele alınmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda küreselleşmenin organizasyonları büyük ölçüde etkilediği, dönüşümcü liderlik anlayışının bilgi yönetim sistemine uygun bir liderlik modeli olduğu ve araştırma yapılan işletme liderlerinin dönüşümcü lider niteliklerine büyük ölçüde sahip oldukları saptanmıştır.
In the new world, information gains more value, assets rapidly changes their condition. Any more, knowledge is base of success for organizations. This necessary of being success takes away organizations to "Knowledge Management" concept that describes as formatting and managing knowledge assets companies have to reply their customers' orders, requests or suggests in time, produce good quality products, distribute to clients their products in time for taking competition advantages. Knowledge Management builds organizational knowledge structures, protects key knowledge sources, brings changes, creates flexible structures and improves productivity. While importance of knowledge is highly increasing, trying to manage knowledge with uncontrolled ways decreases knowledge productivity, loses organizational knowledge or damages an existing knowledge. It requires knowledge keaders for managing knowledge effectively in a business world which changes rapidly and requires new solutions. These leaders are called transformational leaders. In this thesis, a knowledge managemet model which defines, organizes, uses knowledge, is considered for planning implemention steps of knowledge management and integrating inside structures and to benefit effectively from them and the leaders of knowledge age can manage the knowledge effectively that defined transformational leaders. At the end of this study, it is determined that globalization has great effects on organiztions, transformational leadership is appropriate with knowledge manegement system and leaders of investigated organizations, to a large extent, have the characteristics of transformational leaders.

Description

Keywords

Bilgi teknolojisi, Bilgi yönetim sistemi, Bilgi yönetimi, Dönüşümcü liderlik, Liderlik, Teknoloji liderliği, Yöneticiler, Örgütler, Information technology, Information management system, Information management, Transformational leadership, Leadership, Key technology player, Managers, Organizations

Citation

Çağlayan, A. (2004). Bilgi tabanlı organizasyonlarda liderlik. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.