Halide Edib Adıvar ve Halide Nusret Zorlutuna'nın eserlerinde öğretmen ve eğitim

Loading...
Thumbnail Image

Date

2005

Authors

Erdal, Kelime

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Eğitim, insan hayatının her safhasına yayılmış önemli bir süreçtir. Eğitim sayesinde insan kendini yeniler, değişen çağ şartlarına ayak uydurabilir, çevresi ile iyi ilişkiler kurar, kısacası hayata hazırlanır. Edebiyat ile toplum hayatı arasındaki yakın ilişki, aynı zamanda toplumsal bir olgu olan eğitimin edebiyat eserlerine yansımasını da kaçınılmaz hale getirmiştir. Halide Edib Adıvar ve Halide Nusret Zorlutuna da eserlerinde eğitim ve öğretmenlik konusuna değinen iki önemli yazarımızdır. Her ikisi de öğretmenlik yapmış olan bu yazarlar, meslekî tecrübelerinden yola çıkarak yazdıkları eserlerinde, günümüzde de devam eden eğitim sorunlarına değinmişlerdir. Bu yazarların eserlerinde, iyi bir öğretmenin nitelikleri ve öğretmen öğrenci ilişkisi geniş yer tutmaktadır. Her iki yazar da eğitime sadece okul eğitimi açısından bakmamış, okul dışında bireyin eğitimine de yer vermişlerdir. Özellikle kadının ve çocuğun eğitimi, Halide Edib ve Halide Husret’in üzerinde durduğu iki önemli konudur. Yatılı okullar, üniversitelerin sorunları, yabancı okullar, okul eğitimi sonucunda meslek edinme, din eğitimi ve genel olarak eğitimin sonuçları Halide Edib ve Halide Nusret’in üzerinde durdukları diğer konulardan bazılarıdır. Araştırmanın sonuç kısmında, Halide Edib Adıvar ve Halide Nusret Zorlutuna’nın yetişme tarzlarındaki ve eğitim ve öğretmen konusuna bakışlarındaki benzerlik ve farklılıklar tespit edilmiştir. Her iki yazar da, yaşadıkları dönemlerde eğitim sahasındaki aktif hizmetleriyle, bugün ise eserlerindeki fikirlerle günümüz eğitim anlayışına ve öğretmenlik mesleğinin özelliklerinin belirlenmesine büyük katkıda bulunmuşlardır.
Education is an important process that is spread out every stage of human life. Thanks to training someone renews oneselfi is able to keep in step with changing time condition, establishs good relations with surroundings, in brief he gets ready to life. Close relationship between literature and society life, however, brings education of being a social fact is reflected on literature works to inevitable state. Also Halide Edib Adıvar and Halide Nusret Zorlutuna are valuable writers who mention about education and teaching topic in their works. Both of these writers, who did teaching, refer to education problems, which also continues in these days, in their works by way of their professional experiences. In these writers works, qualities of a good teacher and teacher-student relation have an important place. Both writers pay attention to education not only from paint of view school training, but also discuss someone’s training outside of school. Especially, woman and child training, which Halide Edib and Halide Nusret give a lot of attention, are two important topics. Boarding schools, universities problems, foreign schools, getting an occupation in the end of schools, getting an occupation in the end of school training, religion training and in general education outcomes are some of topics which Halide Edib and Halide Husret give a lot of attention. At conclusion part of the study, it is determined similarities and differences about Halide Edib Adıvar and Halide Nusret Zorlutuna’s raising style, their point of view education and teaching. Both of writers assist in determining characteristics of teaching occupation and today’s education understanding by the way of either their active duty on education stage along their life span and today also thoughts in their works.

Description

Keywords

Eğitim, Kadının eğitimi, Öğrenci, Öğretmen, Education, Student, Woman training, Teacher

Citation

Erdal, K. (2005). Halide Edib Adıvar ve Halide Nusret Zorlutuna'nın eserlerinde öğretmen ve eğitim. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.