İlkokul öğretmenlerinin benlik kavramları ile mesleki benlik kavramları arasındaki bağdaşım düzeyini etkileyen bazı faktörler

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Gürsoy, Canan Gülsüm

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ilkokul öğretmenlerinin benlik ve mesleki benlik kavramları arasındaki bağdaşım düzeylerine etki eden faktörleri araştırmaktır. Araştırmada veriler Bursa İli merkezindeki beş ilkokulda görev yapan 100 ilkokul öğretmeninden toplanmıştır. Araştırmada bağımlı değişken olan benlik ve mesleki benlik kavramları arasındaki bağdaşım düzeyini test etmek için Altıntaş (1987) tarafından geliştirilen "Kendini Sıfatlarla Anlatma" ve "Mesleği Sıfatlar la Anlatma" listeleri kullanılmıştır. Bağımsız değişkenlere ilişkin bilgiler ise, araştırmacı tarafından geliştirilen "Öğretmen Kişisel Bilgi Formu'' ile toplanmıştır. Formda öğretmenlerin cinsiyet, medeni durum, anne mesleği, baba mesleği, mezun olunan okul, kıdem, ilkokul öğretmenliğini kişilik özelliklerine göre algılayış tarzı, öğretmen yetiştiren kurumu seçme şekli, yöneticilerle ve müfettişlerle ilişkilerini algılama biçimi, ilkokul çağındaki çocukları sevme düzeyi ve ilkokul öğretmenliğinin gelirini algılama şekli gibi değişkenler hakkında bilgi toplamaya yönelik 12 soru bulunmaktadır. Araştırmada bağımsız değişkenler için öğretmenlerin benlik kavramları ile mesleki benlik kavramları arasındaki bağdaşım Kappa Katsayısı formülü ile hesaplanmıştır. Daha sonra kappa katsayıları arasındaki anlamlılık farkı .05 düzeyinde test edilmiştir. Sonuç olarak cinsiyet, anne mesleği, mezun olunan okul, ilkokul öğretmenliğini kişilik özellikleri bakımından algılayış tarzı, öğretmen yetiştiren kurumu seçme şekli, yöneticilerle ve müfettişlerle ilişkileri algılama faktörü ve ilkokul çağındaki çocukları sevme değişkenlerinin benlik ve mesleki benlik bağdaşım düzeylerini etkilediği, medeni durum, baba mesleği, kıdem ve ilkokul öğretmenliğinin gelirini algılama değişkenlerinin ise etkilemediği kanısına varılmış ve bu bulguların ışığında bazı önerilerde bulunulmuştur.

Description

Keywords

Psikoloji, Psychology, Öğretmenler, Teachers, Benlik kavramı, Self-concept

Citation

Gürsoy, C. G. (1989). İlkokul öğretmenlerinin benlik kavramları ile mesleki benlik kavramları arasındaki bağdaşım düzeyini etkileyen bazı faktörler. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.