Atrakuryum ve Vekuronyum'un hemodinamik etkilerinin kalp kapak hastalıklarında karşılaştırılması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1992

Authors

Kahveci, Ş. Ferda

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çalışmamız, açık kalp cerrahisi uygulanacak ASA II-III grubuna giren 16-60 yaş arasındaki 28 olgudan oluşan iki grup üzerinde uygulandı. Premedikasyonda 0.1 mg/kg. Morfin ve 0.005 mg/kg. Skopolamin intramüsküler yoldan verildi. Her iki gruba da indüksiyonda 5 yug/kg. Fentanil, 0.3 mg/kg. Etomidat ve % 100 0^ uygulanırken, kas gevşetici olarak I. gruba 0.1 mg/kg. Vekuronyum, II. gruba 0.6 mg/kg. Atrakuryum verildi. Farklı iki kas gevşeticisinin hemodinâmik etkilerini gözlemlemek amacıyla ilaçlar verilmeden önce (indüksiyon öncesi) ve ilaçlar uygulandıktan sonra (indüksiyon sonrası), kalb hızı,, ortalama arter basıncı,. kalb debisi, kardiak indeks, ortalama pulmoner arter basıncı, pulmoner kapiller wedge basıncı, ipulmoner vasküler direnç ve sistemik vasküler direnç değerleri ölçülerek kaydedildi. Elde edilen veriler hem grup içinde hem de gruplararası olmak üzere karşılaştırılarak istatistiksel yönden değerlendirildi. İndüksiyon öncesi ve indüksiyon sonrası hemodinâmik veriler karşılaştırıldığında; Vekuronyum grubunda kalb hızı ve pulmoner vasküler direnç değerleri, Atrakuryum grubunda - 43 - ise kalb hızı, ortalama arter basıncı, kalb debisi ve kardiak indeks.değerleri istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gösterdi (p<^0.05) . Gruplar birbirleri ile karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel bir fark bulunmadı (p>0.05). Her iki grupta da kas gevşeticinin neden olduğu bazı hemodinamik parametre değişiklikleri klinik olarak iyi tolere. edildi ve herhangidir tedavi gerektirmedi. Ayrıca disritmi, myokard infarktüsü bulguları.ve kardiak arreste rastlanılmadı. Elde ettiğimiz veriler sonucunda; mitral stenozu ve mitral yetmezliği olgularında kalb hızı bakımından her iki ilacın birbirine, üstünlüğünün olmadığı,, ancak Vekuronyum’un özellikle . mitral stenozunda. kalb debisi ve kardiak indeksi değiştirmemesi, aort yetmezliği ve aort, stenozu olgularında ise ortalama arter-basıncında değişikliğe yol açmaması nedeniyle tercih, edilmesinin uygun olacağı kanısına varıldı.

Description

Keywords

Atrakuryum, Atracurium, Curare benzeri ajanlar, Curare like agents, Hemodinamikler, Hemodynamics, Kalp kapakçıkları, Heart valves, Vekuronyum bromür, Vecuronium bromide

Citation

Kahveci, Ş. F. (1992). Atrakuryum ve Vekuronyum'un hemodinamik etkilerinin kalp kapak hastalıklarında karşılaştırılması. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.