Tek ve çift kademeli absorbsiyonlu ısı yükselticileri

Loading...
Thumbnail Image

Date

2003-08-08

Authors

Aydın, Metin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Günümüzde enerji fiyatları yüksek ve mevcut enerji kaynakları sınırlı olduğundan enerjinin geri kazanımı büyük önem kazanmıştır. Enerjinin geri kazanımı ile ilgili uygulamalardan biriside Absorbsiyonlu Isı Yükselticileridir. Bu sistemlerle 70- 80°C de atık ısı enerjisinden istifade ederek 150°C ye kadar proses buharı elde edilebilmektedir. Bunu mevcut herhangi bir ısı değiştiricisiyle gerçekleştirmek mümkün değildir. Bu çalışmada tek ve çift kademeli absorbsiyonlu ısı yükselticileri tanıtılmış ve LiBr-Su akışkan çiftiyle çalışan tek ve çift kademeli absorbsiyonlu ısı yükseltici sistemleri simüle edilmiştir. Yapılan bilgisayar programı ile parametrelerin değişimi incelenmiş ve değişimler şekiller üzerinde gösterilmiştir.
Nowadays due to fact that higher energy price and avaliable energy source are limited, energy conservation is an important concept. One of the applications off energy conservation is absorption heat transformers. It is possible to increase the temperature up to 150°C using waste heat energy 70 - 80°C. This can't be realised by an avaliable heat exchanger. In this study single and two stage absorption heat transformers are introduced and single and two stage absorbtion heat transformers system, using lithium bromide solution, is simulated. Variations of parameters are investiged with the computer program and the resulting variations are shown in figures.

Description

Keywords

Absorbsiyonlu ısı yükselticileri, LiBr-Su, Simülasyon, Absorbsiyon, Tek ve çift kademeli, Absorption heat transformer, LiBr - H2O, Simulation, Absorption, Single and two stage

Citation

Aydın, M. (2003). Tek ve çift kademeli absorbsiyonlu ısı yükselticileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.