Programlanabilir lojik denetleyicilerin (PLC) incelenmesi ve bir vagonun otomasyonuna uygulanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989-08-28

Authors

Karşanbaş, Faruk Şekip

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Programlanabilir Lojik Denetleyiciler ( Programmable Logic Controller ) veya bugünkü anlamıyla Programlanabilir Denetleyiciler ( Programmable Controller ) olarak adlandırılan sistemler, günümüzde yaygın olarak, otomatik kumanda ve kontrol düzenlerinde kullanılmakta olan mikroişiemci tabanlı endüstriyel otomasyon cihazlarıdır. Endüstriyel uygulamalarda, denetim ve yönetim işlemlerinde kullanılan bu cihazlar, güçlü komutları, ağ (Network) seklinde birbirlerine bağlanabilmeleri ve geniş çaplı giriş/çıkış modülleri gibi özellikleri içermesi bakımından, endüstride diğer kontrol sistemlerine göre önemli üstünlükler sağlamaktadır. Özellikle röle kombinasyonları ile gerçekleştirilen geleneksel kumanda ve kontrol düzenlerine göre sayısız üstünlükleri olan bu sistemlerin günümüz Türkiye'sinde akademik çevreninde kuramsal desteğiyle endüstride kullanım olanaklarının belirlenmesi, iyileştirilmesi ve arttırılması, gelişmekte olan ülkemiz sanayisi acısından son derece önemlidir. Bu amaçla tezimde, programlanabilir lojik denetleyici sisteminin bir uygulama alanı olan, "Elektrikli Ulaşım Sistemlerinde Modernizasyon" konusu ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. TÜVASAŞ (Türkiye Vagon Sanayii - Adapazarı) bünyesinde üretilen Hafif Metro ulaşım araçlarının, kontrol sistemlerinin otomasyonuna, Programlanabilir Lojik Denetleyicilerin uygulanmasına ait bazı örnekler verilmiştir.
The systems so called "Programmable Logic Controller'' or in other words with its today's definition "Programmable Controller" are industrial automation mechanisms with microprocessor base having been widely used today in automatic cotrollers and automatic control systems. In industrial applications, these mechanisms used in control and management processes have important advantages when compared to other systems in industry because of their powerfull command, their ability to link with each other in the form of network and their input-output modules having a large calibre. Determination, application and renovation of usage posibility of these systems which have a lot of advantages when compared to those classical control systems especially realized by relay combination by the help of scientific studies from academic suroundings in Turkey's industry today are very important considering our country's industry. Therefore subject matter "Modernisation In Electrical Transportation Systems", which is an application field of programmable logic controller has been examined in details in my thesis. Some examples about automation of control systems for light Metro transportation wehicles manufactured in TUVASAŞ (Turkish Vagon Industry- ADAPAZARI and application of programmable logic controller have been given in this thesis.

Description

Keywords

Lojik denetleyici, Logic controller, Vagon, Car

Citation

Karşanbaş, F. Ş. (1989). Programlanabilir lojik denetleyicilerin (PLC) incelenmesi ve bir vagonun otomasyonuna uygulanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.