(Ra-Be) kaynaklı standart nötron pilinin yapımı ve kalibrasyonu

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991-02-02

Authors

Tapan, İlhan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada, mutlak nötron akısı bilinen bir standart nötron pili yapılmış ve kalibre edilmiştir. Pilin yapım ve kalibrasyon işlemleri sırasında kullanılan malzemelerin özellikleri ile yöntemler anlatılmıştır. Mukayese yöntemin den yararlanılarak G-M sayma sisteminin verimi belirlenmiştir. Standart pilin herhangi bir noktasındaki termik nötron akısı, nötron aktivasyon yöntemi kullanılarak doğrudan ölçülmüş ve termik nötron akı dağılımları elde edilmiştir.
In this study we have constructed and calibrated a standard neutron pile with known absolute neutron flux. We have explained the properties of the materials and techniques which were used during construction and calibration procedures of the pile. We have determined the efficiency of G-M counting system by using comparison method. The neutron flux at an arbitrary point of the standard pile has been measured directly by the activation method and we have obtained thermal flux distribution for the pile.

Description

Keywords

Kalibrasyon, Calibration, Nötron pili, Neutron cell, Piller, Battery

Citation

Tapan, İ. (1991). (Ra-Be) kaynaklı standart nötron pilinin yapımı ve kalibrasyonu. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.