Akut miyokard infarktüs'lü olgularda magnezyum sülfat infüzyonunun serum, eritrosit içi magnezyum düzeylerine ve kardiyak aritmilere etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1989

Authors

Güllülü, Sümeyye Müslümanoğlu

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Seksiyonunda yatarak tedavi gören ve Akut Miyokard İnfarktüsü tanısı konulan yaşları 37 ile 77 arasında değişen 3 kadın, 23 erkek, toplam olarak 26 olguda yapılmıştır. Üzerinde çalışılan olgularda serum magnezyum ve eritrosit içi magnezyum düzeylerinin saptanmasının yanısıra 2.25 gram magnezyum sülfat infüzyonunun, serum ve eritrosit içi magnezyum düzeylerine ve tedavi gerektiren aritmi insidansma etkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak; akut miyokard infarktüslü olgularda % 32 hipomagnezemi, % 60 eritrpsit içi magnezyum düzeyi düşüklüğü bulunduğu, 2.25 gram magnezyum sülfat infüzyonunun 6 saate kadar devam eden serum magnezyum düzeyi artışına neden olduğu, eritrosit içi magnezyum düzeyini etkilemediği, özellikle ilk saatlerde tedavi gerektiren aritmi insidansını azaltabileceği kanısına varılmıştır.

Description

Keywords

Aritmi-kardiyak, Magnezyum sülfat, Miyokard enfarktüsü, Arrhythmia-cardiac, Magnesium sulfate, Myocardial infarction

Citation

Güllülü, S. M. (1989). Akut miyokard infarktüs'lü olgularda magnezyum sülfat infüzyonunun serum, eritrosit içi magnezyum düzeylerine ve kardiyak aritmilere etkisi. Yayınlanmamış uzmanlık tezi. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi.