Kimlik gelişimi sırasında ergenin anne-baba ile ilişki düzeyinin saptanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Gavas, Ayşe

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada, farklı okullarda öğrenim gören 14-16 ye 17-19 yaş grubu ergenlerin, yaş ve cinsiyete ve okul türüne göre aile alanına ilişkin kimlik gelişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Groningen Üniversitesinden M. A. Bosnia tarafından geliştirilen Groningen Kimlik Gelişimi Skalası (GIDS) kullanılmıştır. Araştırmanın evren grubunu Bursa il sınırlan içerisindeki Özel Tunçsiper Lisesi, Fatih Lisesi, Tophane Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret Lisesi oluşturmakta, bu okullara devam eden her yaş grubundan 40 olmak üzere 80 kız, 80 erkek toplam 1 60 öğrenci örneklem grubunu oluşturmuştur. Yaş, cinsiyet ve okul türüne göre kimlik gelişimi üze rinde durulmuş ergenlerin sosyo-ekonomik düzeyleri araştırmada dikkate alınmamıştır. Verilerin analizi için araştırma amaçlarına göre çoklu grup karşılaştırmalarında Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA); 2'li karşılaştırmalarda t testi uygulanmıştır. Sonuçlar tablo ve grafikler halinde özetlenmiştir.

Description

Keywords

Aile, Ana-baba tutumu, Ergenler, Eğitim psikolojisi, Kimlik arayışı, Family, Parents attitude, Adolescents, Education psychology, Search for identity

Citation

Gavas, A. (1998). Kimlik gelişimi sırasında ergenin anne-baba ile ilişki düzeyinin saptanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.