Panik bozukluğun farmakoterapisinde temel panik kognisyonlarındaki değişiklik

Loading...
Thumbnail Image

Date

2014-02-26

Authors

Hafızoğlu, Şengül

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Panik bozukluk, ani ve yoğun anksiyeteye, fizyolojik belirtilerin ve kognitif faktörlerin eşlik ettiği panik ataklarla seyreden ciddi bir rahatsızlıktır . Panik bozukluk hastalarının tehlike, felaket, zihinsel ve bedensel felakete dair bilişlerinin olduğu ve bu bilişlerin panik bozukluğu hastalarını diğer hastalardan ve normallerden ayırdığı söylenebilir. Panik bozukluk hastalarında sağlıklılara kıyasla işlevsiz metakognisyonlar daha fazla bulunmaktadır. Uludağ üniversitesi tıp fakültesi psikiyatri polikliniğine başvuran hastalardan çalışmaya katılmaya gönüllü olanlar çalışmaya alınmıştır. Hastaların panik bozukluğu, farmakoterapisi poliklinikte düzenlendiğinde, bir ay ve iki ay sonra yapılan kontrollerde, panik bozukluğun şiddeti, bedensel belirtiler, kaçma ve kaçınma davranışları, kognitif ve metakognitif düzeyde değişim ölçekler aracılığıyla değerlndirilmiştir. Çalışmamız ilaç kullanılan kesitte, herhangi bir kognitif müdahale olmaksızın, beden duyumları, panik bozukluğun şiddeti, kaçma ve kaçınma davranışları, kognitif ve metakognitif düzeyde anlamlı düzeyde değişim gözlenmiştir.
Panic disorder is a serious disorder characterised by panic attacks in which anxiety is accompanied by cognitive factors and physiological reactions .Panic disorder patients have cognitions about cognitive, physiological catastrophes that distinguish them from people without panic disorder. Panic disorder patients have dysfunctional metacognitions compared to healthy people. Study sample consisted of those volunteering to participate among patients appliying to Uludag University Psychiatry Department.Ppanic disorder severity,body sensations, avoidance and escape behaviours,kognitif and metacognitive change was assessed through assesment tools. Instruments were administered the same day pharmacotherapy was prescribed and treatment began , one month after the treatment began and after second month when they came for regular check-up. Study results show that, without any cognitive intervention, body sensations, panic disorder severity, avoidance and escape behaviours, cognitions and metacognitions showed significant change during three assesment periods.

Description

Keywords

Panik bozukluk, Kognitif değişim, Metakognitif değişim, Panic disorder, Cognitive change, Metacognitive change

Citation

Hafızoğlu, Ş. (2014). Panik bozukluğun farmakoterapisinde temel panik kognisyonlarındaki değişiklik. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.