Göstergelerle yönetim yaklaşımı ve otomotiv sektöründe bir uygulama

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002

Authors

Türker, Mevhibe Mehtab Oğuz

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Toplam kalite yönetiminin yaygın şekilde uygulamaya konması nedeniyle ürüne dayalı rekabet alanları da giderek daralmakta ve işletmeler müşterilerine, kendilerini rakiplerinden farklı kılacak bir değer sunma eğilimine girmektedirler. Müşteri şikayetlerini analiz ederek tatminsizliğe yol açan ürün özelliklerini belirlemek ve bu bilgileri rakip ürünkerle karşılaştırmalı olarak değerlendirerek yeni ürün geliştirme sürecinde kullanmak rekabet açısından avantaj sağlayabilmektedir. İlk adımda ürün veya hizmet kalitesinin karakteristiklerinin yada boyutlarının doğru şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Eğer kalite için herhangi bir boyut tanımlanamaz ve ölçülemez ise sözkonusu kalite boyutlarının ne kontrol edilmesi ne iyileştirilmesi mümkün olamayacaktır. İkinci adımda sözkonusu kalite boyutlarım ölçmede kullanılacak tekniğin belirlenmesi gerekir. Bunun içinde göstergelerin oluşturulmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Göstergelerle Yönetim Yaklaşımında, politikanın yayılımı (Hoshin Kanri) ve dengeli performans kartları (Balanced Scorecard) olarak iki yöntem kullanılmaktadır. Her iki yöntemde de doğru göstergelerin belirlenmesi en önemli unsurdur. Oluşturulan bu göstergeler için, şirket stratejilerine uygun gösterge değerleri tespit edilmelidir. Tespit edilen değerlere ulaşmak için ise aksiyonların oluşturulması, aksiyonların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin takibi, aksaklıklar görüldüğünde zamanında müdahale edilerek önlemlerin alınması önemli adımlarıdır. Bu çalışmada da göstergelerle yönetim yaklaşımı bir teknik olarak bilimsel açıdan incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Gösterge nedir açıklanmış, göstergelerin işletmeler açısından neden önemli olduğu, göstergelerle yönetim teknikleri incelenmiştir. İkinci bölümde "Otomotiv Sektöründe Bir Göstergelerle Yönetim" çalışması belirli kriterlere göre incelenmiş ve karşılaştırmalar yapılmıştır.

Description

Keywords

Dengeli ölçüm kartı, Management techniques, Balanced scorecard, Hoshin planlaması, Hoshin planning, Kalite planlaması, Quality planning, Otomotiv sektörü, Automotive sector, Toplam kalite yönetimi, Total quality management, Yönetim teknikleri

Citation

Türker, M. M. O. (2002). Göstergelerle yönetim yaklaşımı ve otomotiv sektöründe bir uygulama. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.