Konaklama sektöründeki yiyecek-içecek işletmelerinin optimum maliyet ve karlılık analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1991

Authors

Taşkın, Engin

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Tez iki teori ve "bir uygulama olmak üzere üç bölüm den oluşmaktadır. Birinci bölümde; genel olarak yiyecek-içecek işletmelerinin türleri, yiyecek işletmelerinin konaklama sektöründeki yeri, organizasyon yapısı, servis personeli ve görev tanımlarına değinilmiş ve servis usulleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde; menü planlaması optimum maliyet-kârlılık analizi adı altında yiyecek maliyet sistemleri, mali yet düşürme teknikleri, menü satış fiyatının hesaplanmasın da fiyatlandırma yöntemleri ele alınmış, kâr planlaması ve başabaş noktasının hesaplanması ile kârlılığı arttırmanın yolları incelenmiştir. Uygulamayı oluşturan son bölümde ise; ülkemizde I turizm hareketlerinin yoğun olduğu değişik yörelerdeki rastgele belirlenen konaklama işletmelerinde uygulanan servis usulleri, farklı büyüklükteki işletmelerin gelir getiren ünitelerinin mukayesesi ve personel giderlerinin otel işletmelerindeki yeri ve analizi üzerinde çalışılmıştır.

Description

Keywords

Kar analizi, Profit analysis, Konaklama işletmeleri, Occommodation enterprises, Konaklama işletmeleri, Occommodation enterprises, Maliyet analizi, Cost analysis, Menü planlama, Menu planning, Yiyecek içecek tesisleri, Food and beverage facilities

Citation

Taşkın, E. (1991). Konaklama sektöründeki yiyecek-içecek işletmelerinin optimum maliyet ve karlılık analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.