Swot analizi tekniği ile Suriye’de demokrasi imkanı

Loading...
Thumbnail Image

Date

2019-11-29

Authors

Canyurt, Dilek
Dalar, Mehmet

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Suriye krizinin çözümü ile ülkedeki kalıcı barışın tesis edilmesinde önemli bir faktör olarak görülen demokrasiyi kısaca analiz eden bu çalışma, Suriye için nasıl bir demokrasinin olabileceğini SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats - Güçlü yönleri, Zayıf yönleri, Fırsatlar, Tehditler) analiz bağlamında incelemektedir. Suriye’deki toplumlar arasındaki çatışmalara yol açan faktörlere ve Suriye’deki hükümet ve muhalif unsurlarının demokrasiyle ilgili yaklaşımlarına değinen bu çalışma, Suriye’nin toprak bütünlüğü dahilinde bütün farklı etnik, dinsel ve mezhepsel unsurların barış içinde demokratik bir yapıda yaşamaları konusunda fırsat alanlarını araştırmaktadır. Çok katmanlı toplum görüntüsünü veren Suriye toplumunun sosyal yapısı ile siyasal özelliklerini dikkate alarak demokrasi yönünden Suriye’nin güçlü ve zayıf yönlerini inceleyen çalışmamız bu konuda fırsatların ve tehditlerin neler olduğunu ortaya koymaktadır.
Analyzing briefly the context of democracy which seen as an important factor for solution of Syrian crisis and permanent peace in the country this study examines how a democracy model can be possible in Syria in the context of SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats) analysis. Dealing with the factors leading to conflicts among Syrian societies and approaches of government and the opposition groups, the study researches the opportunity areas for all different ethnic, religious and sectarian groups to live in a peaceful co-existence within the framework of territorial integrity of Syria. Taking into account the social structure and political features of Syrian community which appears to be multi-layer image, our study examines the strengths and weaknesses of Syria in respect of democracy and reveals the opportunities and threats in this context.

Description

Bu çalışma, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Mehmet Dalar'ın danışmanlığında Dilek Canyurt tarafından hazırlanan "Çok katmanlı toplumlarda demokrasi: Suriye örneği" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Keywords

Demokrasi, Çatışma, Toplumsal Yapı, Muhalefet, İktidar, Democracy, Conflict, Social structure, Opposition, Governance

Citation

Canyurt, D. ve Dalar, M. (2019). "Swot analizi tekniği ile Suriye’de demokrasi imkanı". International Journal of Social Inquiry, 12(2), 475-505.