Kahvaltılık ve sıvı margarinlerin bazı kimyasal özelliklerinin saptanması

Loading...
Thumbnail Image

Date

2002-06-14

Authors

Çengel, Ayça

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırma ülkemizde üretilen kahvaltılık ve sıvı margarinlerin fiziksel ve kimyasal bileşimlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kahvaltılık ve sıvı margarin örneklerinde, fiziksel olarak kayma noktası, kırılma indisi ; kimyasal olarak su oranı, yağ oranı, tuz oranı, serbest yağ asitleri miktarı, peroksit sayısı, iyot sayısı, sabunlaşma sayısı, sabunlaşmayan maddeler oranı saptanmıştır. Bulgular istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Kahvaltılık margarin örneklerinde fiziksel analizler sonucunda : kayma noktası :32.5-36°C, kırılma indisi : 1.4585-1.4610 ; kimyasal analizler sonucunda : su oranı : 13.83-15.20%, yağ oranı : 84.15-86.77%, tuz oranı: 0.11-0.34%, serbest yağ asitleri miktarı : 0.22-0.45%, peroksit sayısı : 0.39-5.18, iyot sayısı : 45-62, sabunlaşma sayısı : 175-192, sabunlaşmayan maddeler oranı : 0.21-0.74% olarak bulunmuştur. Sıvı margarin örneklerinde fiziksel analizler sonucunda : kırılma indisi: 1.4645-1.4650 ; kimyasal analizler sonucunda ; su oranı : 15.15-16.02%, yağ oranı : 83.18-84.55%, tuz oranı : 0.15-0.32%, serbest yağ asitleri miktarı : 0.06-0.72, peroksit sayısı : 1.18-2.06, iyot sayısı : 75-79, sabunlaşma sayısı : 170-1 75, sabunlaşmayan maddeler oranı : 0.50-0.64% olarak bulunmuştur.
This researches was made in order to determine the some physical and chemical content of margarines and liquid margarines in Turkey. Margarines and liquid margarines samples as physical ; melting point, refractive index, as chemical; moisture value, oil value, salt value, acid value( FFA), peroxide value, iodine value, saponification number, unsaponifiables matter were examined and the statistical analysis of the samples were determined. The variations in the physical and chemical properties of the margarines used in the present study were found as follows: melting point : 32.5-36 °C, refractive index: 1.4585-1.4610, moisture: 13.83-15.20%, oil content: 84.15-86.77%, salt value: 0.11-0.34%, acid value(FFA): 0.22-0.45, peroxide value: 0.39-5.18, iodine value: 45-62, saponification number : 175-1 92, unsaponifiables matter :0.21-0.74%. The variations in the physical and chemical properties of the liquid margarines used in the present study were found as follows: refractive index: 1.4645-1.4650, moisture : 15.15-16.02%, oil content: 83.18-84.55%, salt value :0. 15-0.32%, acid value(FFA): 0.06-0.72%, peroxide value: 1.18-2.06, iodine value: 75-79, saponification number: 170-175, unsaponifiables matter: 0.50- 0.64%.

Description

Keywords

Margarin, Kahvaltılık margarin, Sıvı margarin, Margarine, Table margarine, Liquid margarine

Citation

Çengel, A. (2002). Kahvaltılık ve sıvı margarinlerin bazı kimyasal özelliklerinin saptanması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.