Bir vergi güvenlik önlemi olarak kontrol edilen kurum kazancı ve Türkiye-Hollanda çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması açısından uygulamasının incelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-10-06

Authors

Ortaç, Fevzi Rifat
Atabey, Selin Ertürk

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Çağdaş vergi sistemlerinin temeli mükellef beyanına dayanmaktadır. Mükellefin beyanlarındaki doğruluğun kontrolü için de hem dış denetim hem de sistem içine yerleştirilmiş kontrol mekanizmaları yer almaktadır. Bu sistem içine yerleştirilmiş olan kontrol mekanizmalarına vergi güvenlik önlemleri denilmektedir. Vergi güvenlik önlemleri her ülkenin kendi şartları doğrultusunda şekillenmekte ve çeşitlenmektedir. Devletlerin vergilendirme yetkisinin çakışmaması için aralarında çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları yapılmaktadır. Bu anlaşmaların temelinde vergilendirme yetkilerinin çakışmaması bulunmakla beraber zararlı vergi rekabetinin engellenmesi de bir diğer amaçtır. Bu bağlamda kontrol edilen yabancı kurum kazancı uygulaması da bir vergi güvenlik önlemidir. Bu çalışmanın konusu, kontrol edilen yabancı kurum kazancının bir vergi güvenlik önlemi olarak kullanılması ve Türkiye ile Hollanda arasında imzalanan çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmasının bu uygulama doğrultusunda incelenmesidir.
It is based on the declaration of taxpayers foundation of modern tax system. Both external audits and control mechanisms built into system to check the correctness of the declaration of the taxpayer is located. That are built into this system is called tax security measures. Tax security measures taking shape and are diversified in accordance with their terms and conditions of each country. States to conflicts of tax-raising power between them Avoidance of Double Taxation Treaty are signed. On the basis of this agreement, although there be a conflict of tax-raising power prevention of harmful tax competition is another object. In this context implementation of Earning of Controlled Foreign Corporation is a tax security measure. The topic of this study, using earning of controlled foreign Corporation as a tax security measure and in this direction is to examine the implementation of the avoidance of double taxation treaty between Turkey and the Netherlands.

Description

Keywords

Vergi güvenlik önlemi, Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması, Kontrol edilen yabancı kurum kazancı, Hollanda, Türkiye, Tax security measure, Avoidance of double taxation treaty, Earning of controlled foreign corporation, Holland, Turkey

Citation

Ortaç, F. R. ve Atabey, S. E. (2016). "Bir vergi güvenlik önlemi olarak kontrol edilen kurum kazancı ve Türkiye-Hollanda çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması açısından uygulamasının incelenmesi". International Journal of Social Inquiry, 9(1), 63-77.