Kıbrıs Türk mücadele tarihinde Bayrak ve diğer Sancak radyoları 1963-1974

Loading...
Thumbnail Image

Date

2017-09-08

Authors

Keser, Ulvi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

1960 yılında Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti özellikle Makarios’un bunu Enosis ve Megali İdea için bir atlama tahtası olarak görmesi nedeniyle sadece 3 yıl sonra 21 Aralık 1963 tarihinde Akritas Planı çerçevesinde adadaki Türkleri ortadan kaldırmayı amaçlayan saldırılarla yıkılmıştır. Bu tarihten sonra Kıbrıs Türkleri bir kere daha acı, gözyaşı, göç ve çeşitli ambargolarla yüzleşmek zorunda kalmıştır. Kıbrıs Cumhuriyeti Radyo İstasyonu da Rumların elinde olduğundan gerek ada içine ve gerekse ada dışına seslerini duyurabilmek için Kıbrıslı Türkler yeni çabalara girmişler ve uzun mücadelelerin ardından önce Bayrak Radyosu ve ardından diğer Türk radyolarını tesis etmeyi başarmışlardır. Bu çalışma kapsamında adada 1963-1974 döneminde faaliyette olan Kıbrıs Türk radyoları mercek altına alınacaktır.
The Republic of Cyprus established under the guarantee of Turkey, Greece and the United Kingdom unfortunately doesn’t last long, and gets demolished in 21st December 1963 since the Archbishop Makarios takes the newly-established country into consideration to be a springing means on the way of Megali Idea and Enosis due to the Akritas Plan aiming to erase all the Turkish Cypriots on the island. Then the Turkish Cypriots once more comes face to face with the agony, tears, migration and a variety of the embargoes. Because the Cyprus Broadcasting Corporation is under the control of the Greek Cypriots, the Turkish Cypriots make their voices hear not only on the island but also abroad, and manage to establish firstly the Bayrak Radio, then the others on the island. This scientific study will mainly focus on the Turkish Cypriot radio stations served in 1963-1974 period.

Description

Keywords

Bayrak, Radyo, Canbulat, EOKA, Anamur, Radio, Flag

Citation

Keser, U. (2015). "Kıbrıs Türk mücadele tarihinde Bayrak ve diğer Sancak radyoları 1963-1974". International Journal of Social Inquiry, 8(1), 147-181.