Rusya Federasyonu kaynaklı olduğu iddia edilen siber saldırıların analizi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2016-11-07

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Rusya Federasyonu (RF), siber uzay olarak adlandırılan alanda etkinliğini her geçen gün artırmaktadır. RF’nin siber uzaydaki etkinliğini artırmasının temel sebebi ise uluslararası sistemdeki en önemli siber güçlerden biri konumuna ulaşarak, sahip olduğu bu gücü dış politika sorunlarının çözülmesi noktasında bir baskı ve yaptırım aracı olarak kullanmak istemesidir. Bu hedef kapsamında RF, mevcut siber saldırı kapasitesine ulaşmak amacıyla 2000’li yıllarda ciddi gayret göstermiştir. İzlediği stratejinin sonucunda kısa bir süre içinde sahip olduğu siber saldırı gücünü arttıran RF, günümüzde siber uzayı domine eden en önemli aktörlerden biri konumuna ulaşmıştır. Bu bağlamda makalede RF’nin 2007 yılında Estonya’ya, 2008 yılında Gürcistan’a ve Litvanya’ya, 2009 yılında Kırgızistan’a ve 2014 yıllında Ukrayna’ya yönelik olarak gerçekleştirdiği iddia edilen siber saldırılar incelenerek, RF’nin dış politika sorunlarının çözümü kapsamında sahip olduğu siber saldırı kapasitesini ne şekilde kullanmakta olduğu analiz edilecektir.
Russian Federation (RF) increases its activity in the field, called cyber space, day by day. The main reason why RF improves its efficiency in cyberspace is that it demands to be one of the most important cyber powers in the international system and needs to have power to use it as a means of pressure and sanction at the point of solving its foreign policy problems. Within this target, RF has made considerable efforts in the 2000s in order to reach the existing cyber attack capacity. As a result of the strategy it pursues, RF, which has increased its cyber attack power in a short period of time, is now one of the most important actors that dominate cyber space. In this context, our article examines how RF uses its cyber attack capacity at the point of solving its foreign policy problems by analyzing on the alleged RF attacks on Estonia in 2007, Georgia and Lithuania in 2008, Kyrgyzstan in 2009 and Ukraine in 2014.

Description

Keywords

RF, Siber, Uzay, Siber güç, Siber saldırı, Dış politika, Cyber space, Cyber force, Cyber attack, Foreign policy

Citation

Darıcılı, A. B. (2014). "Rusya Federasyonu kaynaklı olduğu iddia edilen siber saldırıların analizi". International Journal of Social Inquiry, 7(2), 1-16.