İki dingilli tarım arabalarının denenmesinde kullanılan elektrohidrolik titreşim simülatöründe veri toplama sisteminin bilgisayar destekli olarak geliştirilmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1995

Authors

Acıcan, Tuncay

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada, tarım arabalarının denenmesinde kullanılan elektrohidrolik titreşim simülatöründe 3 tonluk iki dingilli tarım arabalarının denenmesi ve elektronik veri toplama sistemi ( Data Acquisition System ) ile bilgisayarın titreşim simülatörüne uyarlanarak veri toplama sisteminin geliştirilip şase burulma momenti verilerinin elde edilmesi ve elde edilen bu verilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla; iki dingilli 3 tonluk tarım arabaları değerlendirilmiştir. Tarım arabalarının 10 yıllık ömür denemeleri, elektrohidrolik titreşim simülatöründe yapılmıştır. Tarım arabalarının burulma momenti değişimleri boş, yüklü ve 10 yıllık ömür deneyi sonunda yüklü olarak bilgisayar destekli elektronik veri toplama sistemi kullanılarak saptanmıştır. Saptanan verilerin analizi bilgisayarda yapılmış ve histerezis grafikleri çizilerek karşılaştırma yapılmıştır. Yapılan çalışmada, yapı elemanlarında meydana gelen değişmeler, malzeme ve yapıya bağlı hatalar incelenmiştir. Sonuç olarak; tarım arabalarına ait burulma momenti değerlerinin mevcut Türk Standardında belirtilen değerlerden çok daha fazla olduğu ve tarım arabalarının rijit ve esnemez bir yapıya sahip oldukları saptanmıştır. Ayrıca, ülkemizde üretilen tarım arabalarında, daha esnek ve daha hafif bir yapıya doğru gidilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
In this research, it is examined that 2 axed 3 tons trailers at the electrohydrolic vibration simulator that is used for two axed trailers. PC and data acquisition system were adaptated to vibration simulator. It was objected to develop data acquisition system for taking and evaluating data for frame twist moment. It was examined 2 axed 3 tons trailers. 10 years life tests were examined at the electrohydrolic vibration simulator. Trailers twist moments variations have been determined at the end of empty, loaded and 10 years life test by PC and data acquisition system data were analyzed at PC and confrontated by hysterezis graphics. In the research, releated material and structural faults are examined and organ faults are observed. As a result, tvvisted moment values for trailers were founded much more higher than to be pointed out at TSE. In addition to this, trailers must be more flexible and much more lighter.

Description

Keywords

Bilgisayar destekli analiz, Computer aided analysis, Tarım makineleri, Agricultural machinery, Veri toplama, Data collection, Şasi, Chassis

Citation

Acıcan, T. (1995). İki dingilli tarım arabalarının denenmesinde kullanılan elektrohidrolik titreşim simülatöründe veri toplama sisteminin bilgisayar destekli olarak geliştirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.